Nyt angreb af væggelus i boligblok

Flere lejeboliger på Gl. Vardevej i Esbjerg er blevet ramt. Bekæmpelsen af skadedyrene er allerede i fuld gang.

Det er otte lejligheder i den samme bygning der, ifølge Esbjerg Kommune, er blevet ramt af væggelusene. Men for at undgå at de blodsugende skadedyr spreder sig, har kommunen og boligforeningen besluttet, at 40 lejligheder skal behandles for væggelusene.

Bekæmpelsen forventes at vare flere måneder. Det betyder bl.a., at lejlighederne skal sprøjtes, og at indbo og møbler bliver frosset ned i op til fire dage.

Samtidig bliver alt det tøj, der kan tåle 60 grader, vasket for at dræbe væggelusene.

Der findes omkring 75 forskellige arter af væggelus i verden. De bliver typisk 5-6 millimeter lange og er i familien med tægen.
Der findes omkring 75 forskellige arter af væggelus i verden. De bliver typisk 5-6 millimeter lange og er i familien med tægen.
Foto: Scanpix

Det seneste angreb af væggelus blev allerede opdaget i september måned, og mens lejlighederne bliver renset, får beboerne udleveret madrasser, dyner, puder og et sæt tøj, som de kan have på, oplyser Esbjerg Kommune.

Det er ikke første gang, der bliver konstateret væggelus i boligblokkene på Gl. Vardevej. For tre år siden blev 150 lejligheder renset for væggelus.

Også i 2016 og tidligere i år har der været mindre angreb af væggelus i nogle af lejlighederne i boligblokkene.

Hvad er væggelus, og hvordan bliver de opdaget

Væggelus lever af at suge blod fra mennesker. De kan være meget svære at slippe af med, hvis man først har fået dem inden for hjemmets fire vægge.

Det lille insekt, der kan blive helt op til en cm lang, er god til at gemme sig i revner, sprækker, paneler, madrasser, sengetøj og lagener, og så slår det sig typisk ned i varme skabe fyldt med tøj. De kan derfor være meget svære at få øje på.

De bliver tiltrukket af varme fra mennesker og kommer helst kun ud for at ”spise” om natten. Væggelus formerer sig ret hurtigt, hvorfor en tidlig indsats er afgørende for at undgå yderligere spredning.