Nyt museum fortæller om en mørk tid i Danmark

Omkring 1000 mennesker i Danmark blev brændt på bålet. Nyt museum fortæller om en tid med frygt, trolddom og hekseafbrændinger.

Et hemmeligt tegn er ridset ind i træværket på et bindingsværkshus i Ribes Sortebrødregade. Det skal som et magisk mærke beskytte husets beboere imod hekse, trolddom og ondskab.

Huset er et af de ældste i Ribe, og tegnet er ridset i 15-1600-tallet. Dengang brændte de levende mennesker på bålet, flest kvinder, og folk troede, at hekse kom ind i husene med deres sorte trolddom ad samme veje som vinden. Ved åbninger og sprækker ved døre,  vinduer, skorsten.

- Folk ville holde alt ude, som djævlen stod bag. Hekse og trolddom, som sivede ind med sygdom, død og elendighed, fortæller Louise Hauberg Lindgaard, der er hekseforsker, og i to år har arbejdet med at udvikle Ribes nye heksemuseum, HEX!, som åbnede tirsdag på den sidste dag i juni.

quote

De fortæller historien om en mørk tid med frygt, hvor man straffede de mennesker, man mente, var årsagen til egen ulykke. 

Louise Hauberg Lindgaard, hekseforsker, HEX!, Museum of Witch Hunt, Ribe

Brændt på bålet 

Omkring 1000 mennesker i Danmark blev brændt for trolddom fra 1540 til 1693,  langt de fleste som nævnt kvinder, den mest berømte er formentlig Maren Thomasdatter Spliid, skrædderen Laurids Spliids hustru fra Ribe, født i Grimstrup omkring år 1600, den 10. november 1641 brændt imellem Galgebakkerne umiddelbart nord for nutidens bykerne.

I dag kan datidens beskyttelsesmærker ses på omkring 30 huse i Ribe. 
- De fortæller historien om en mørk tid med frygt, hvor man straffede de mennesker, man mente, var årsagen til egen ulykke, siger Louise Hauberg Lindgaard. 

Hex!

Fra den sidste dag i juni bevidner det nye heksemuseum den mørke tid i Danmark.

Klik på klippet her og hør Louise Hauberg Lindgaard fortælle om tegnet på huset i Sortebrødregade.

 

Hex! Museum og Witch Hunt