TV der bevæger dig

Olieekspert: Nordsøaftalen udskyder kun det uundgåelige

Med Nordsøaftalen i havn er Esbjerg sikret job og en lys fremtid, men ikke for evigt.

Olieekspert anslår, at der kan pumpes olie op af Nordsøen frem til 2040'erne. Foto: Morten Hahn-Pedersen: Mærsk Olie og Gas - Fra danske til internationale operationer, Gyldendal Business 2016.

Den nye Nordsøaftale og udsigten til tusindvis af nye arbejdspladser vækker naturligvis glæde i Esbjerg , men på et tidspunkt løber Nordsøen altså tør for olie. Og hvad så?

Det spørger olieekspert Morten Hahn-Pedersen om. 

Læs også Borgmester om Nordsøaftale: Jeg får helt kuldegysninger

- Det, der sker nu, er, at vi får en rehabilitering af Nordsøen, og i en kort periode vil vi måske opleve en vækst i produktionen. Men alfa omega er, at afslutningen på olieproduktionen nu vil blive skudt lidt længere ud i fremtiden. Men på et tidspunkt stopper det, siger han til TV SYD.

Ifølge Morten Hahn-Pedersen kan Nordsøen levere olie indtil 2040’erne, så indtil da kan vi tage det relativ roligt. Men han opfordrer også Esbjerg til at tage stilling til fremtiden.

- Det, man skal gøre nu, er at finde ud af, hvad Esbjergs tredje ben er. Det er nu, man skal tænke sig om, forberede fremtiden og overveje, hvad Esbjerg skal på den anden side af olien. 

Læs også Overblik: Det indeholder den nye Nordsø-aftale