Omfartsvej bliver meget dyrere end forventet

Vejdirektoratet har nu offentliggjort undersøgelse af omfartsvejen ved Ribe. Den risikerer at blive 40 procent dyrere end budgetteret.

Utallige bilister har prøvet det. At sidde i en langsom kø på A11 syd eller nord for Ribe. Især om lørdagen når turister kører fra eller til sommerhusområderne på Vestkysten.

Men med et trafikforlig og 372 millioner kroner kunne bilister tænde for et lys for enden af vejen. Nu har Vejdirektoratet offentliggjort den lovpligtige VVM-redegørelse. Den viser, at det beløb ikke slår til. Alt afhængig af hvad politikerne peger på blandt de foreslåede linieføringer, bliver omfartsvejen dyrere. Mellem 45 og 158 millioner kroner dyrere.

- Vi har siden 2013 fået mere fokus på klimaændringer og har arbejdet med at gøre omfartsvejen højere, så den ikke bliver oversvømmet. Det er en af grundene til, at den bliver dyrere end budgetteret, siger seniorprojektleder i Vejdirektoratet, Leif Hald Pedersen, til TV SYD.

Også de 800 specialtransporter med f.eks. vindmøllevinger- og tårne kræver særlige foranstaltninger. Ligesom ekspropriationerne af borgeres ejendomme bliver dyrere end beregnet.

Vejdirektoratet har især arbejdet med to linieføringer. En der kommer nærmere Ribe by  og en der ligger længere væk. Begge er motortrafikveje med såkaldt 2+1 spor uden midter-autoværn.

Trafiktællinger viser, at der på et såkaldt "hverdagsdøgn" kører cirka 10.000 biler forbi den mest trafikerede del af A11 - nemlig er ved Ribe - mens tallet stiger statistisk til 14-15.000 biler, når Vejdirektoratet fremskriver trafikmængden til år 2025. Hvis man altså ikke gør noget, bliver kødannelserne altså blot værre.

VVM-redegørelsen skal nu ud i høring i otte uger ligesom der bliver arrangeret et borgermøde i Ribe den 28. oktober.