Vi bruger milliarder på ferier, men her er oplevelserne gratis

Udgivet

Det kan hurtigt blive dyrt, når hele familien skal på ferie, men der er også gratis oplevelser ude i ferielandet. En af de større er en kæmpelegeplads i Ribe.

82 milliarder kroner.

Så meget planlagde danskerne at bruge på deres ferier sidste år.

Men det er ikke alle ferieoplevelser, som behøver at koste penge.

- Det betyder meget, at det er gratis, for en tur i forlystelsespark for os fire koster hurtigt over tusinde kroner, siger Anders Skøtt Gjerlevsen.

Han bor med konen Mette og sønnerne Leo og Hjalte i Hejls ved Kolding, men i dag er familien i Ribe for at besøge kæmpelegepladsen Riplay.

Legepladsen er på hele 12.500 kvadratmeter og med legemuligheder for stort set alle aldre.

Og så er den ganske gratis at besøge.

- Jeg havde ikke regnet med, at det var så stort, og at der var så meget, siger Mette Skøtte Gjerlevsen om legepladsen.

Peter Højrup Søgaard er med sin søn Emil på fire år taget til Riplay. Svævebanerne er klart det største hit.

Nærvær koster mindre

Der er også behov for gratis ferieoplevelser, hvis man spørger direktøren for Mødrehjælpen, Ninna Thomsen.

I år har organisationen uddelt feriehjælp til 1.608 familier i de 14 syd- og sønderjyske kommuner.

Selvom et besøg på en legeplads måske kan lyde lidt trivielt, så gør det ikke destinationen mindre besøgsværdig.

- Man kan måske tænke, at en ferie skal være noget ekstraordinært for at blive husket og for at være god, men sådan hænger det ikke sammen, siger Ninna Thomsen.

Mødrehjælpen og feriehjælpen

Mødrehjælpen er en organisation, der hjælper udsatte familier med rådgivning og blandt andet feriehjælp.

  • Mødrehjælpens feriehjælp består af 400 kr./pr. hjemmeboende barn under 18 år. Det er en hjælpende hånd til at give et barn og en mor eller far en god oplevelse, de kan dele og huske tilbage på efter ferien.

  • Feriehjælpen er også en langsigtet indsats, hvor familierne har mulighed for at få socialfaglig rådgivning samt deltage i lokale aktiviteter og fællesskaber, når ferien er slut. Derfor går nogle af midlerne fra feriehjælpen også til Mødrehjælpens nationale rådgivningstilbud.

  • I 2022 ansøgte 3.265 familier om feriehjælp, og Mødrehjælpen hjalp 2.537 børn til at få sommerminder. I 2023 tredobledes antallet af ansøgere, og 7.845 fik hjælp.

  • Ud over feriehjælpen tilbyder Mødrehjælpens lokalforeninger også gratis udflugter og sommerlejre i løbet af sommerferien. Se de mange tilbud her.

I stedet mener hun, at det i langt højere grad handler om, at man som forældre skal have overskuddet til at være sammen med sine børn.

Og så kan en tur i skoven eller på legepladsen være endnu bedre end en tur til de varme lande.

- Når man tænker på sine egne gode mindre, så er det i virkeligheden nærvær, man husker. Og det handler som forældre om at finde noget, man kan overskue, så der også bliver plads til grin og smil, siger hun.

Med sine 12.500 kvadratmeter er Riplay den største gratis legeplads i Danmark.

Ikke bare en legeplads

Der har været omkring 75.000 besøg i Riplay om året, siden legepladsen, der er den største gratis af sin art i Danmark, åbnede i sommeren 2022.

Det er noget, som sætter et smil på læben af Vagn Sørensen, der er næstformand i Ribe Fritidscenters bestyrelse.

- Det skal være tiltrækkende for alle, og derfor skulle det være gratis. Der er ingen andre, der ville lave pladsen, som den er her. For det her kan kun være i Ribe, siger han.

Pladsen har nemlig lokale præg alle steder.

De forskellige områder er opkaldt efter og inspireret af lokalområdet med både et stormflodstårn fyldt med rutsjebaner, vadehavsområde med svævebaner, galgebakken med klatrestativer og vikingespisehuse med plads til at tage en bid mad.

Ella Alberte på fem år konkurrerer med storebror Oliver på otte år om at komme først op - og ned - af rutsjebanerne.

Selvom der både er museer og naturoplevelser omkring Ribe, så manglede der noget.

- Ribe skal være et sted, som er værd at besøge for alle, men vi manglede noget til børnene. Og så ville vi lave noget, man ville lægge mærke til, siger Vagn Sørensen.  

Et skridt ud af comfortzonen

Familien Skøtt Gjerlevsen fik også hurtigt øje på legepladsen i Ribe, da de besøgte den for første gang sidste år.

Blandt andet er her Danmarks længste legeplads – en forhindringsbane på hele 107 meter.

Riberhus er et af de store legetårne på legepladsen Riplay. Som det meste andet på pladsen er der også et historisk aspekt - her det kongeslot, der lå i Ribe indtil 1700-tallet.

De mange muligheder på pladsen giver også de to drenge på fire og fem år noget at udforske.

- De kan prøve det, de har lyst til, og samtidig komme lidt ud af deres comfortzone, så de også bliver udfordret og udviklet lidt, siger Anders Skøtt Gjerlevsen.

Og selv hvis legemulighederne ikke er nok til at underholde, så har forældrene et sidste trick til at få smilene frem.

- Når vi gør noget, der er gratis, så er der i stedet penge til, at man kan få en is, og det vil børnene også rigtig gerne, siger Mette Skøtt Gjerlevsen og griner.

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Oprør på ø: Vil rive faldefærdig gård ned, men kommunen siger nej

Foto: Privatfoto
Af Kristian Jakobsen
Udgivet
I samarbejde med TV2 Østjylland

Gården er hærget af vind og vejr, men skal bevares af hensyn til kulturarv og turister, mener kommunen.

Skal en gammel, udtjent gård bevares, eller skal den rives ned og give plads til nyt, tidssvarende byggeri?

Det spørgsmål er samtlige grundejere på Endelave blevet bedt om at forholde sig til ved en nabohøring i foråret.

Maja Schildknecht Hoé og Keld Dam Jensen ejer slægtsgården Bremå, der har været i familien Schildknecht Hoés eje i fire generationer.

Vi kan ikke forsvare, at kvæget kommer derind, fordi vi risikerer, at loftet falder ned

Maja Schildknecht Hoé

Men i dag er gården så nedslidt, at familien gerne vil have lov til at rive det hele ned og bygge et nyt stuehus og en lade.

- Gården er jo så gammel, og spærene og det hele er meget medtaget og væggene selvfølgelig også, fortæller Keld Dam Jensen til TV2 Østjylland.

For farligt for dyrene

Bygningerne har længe været i forfald og henstår i dag i så ringe stand, at familien ikke kan drive deres lille landbrug med otte kreaturer og den jord, der hører til, fra gården.

- Vi kan ikke forsvare, at kvæget kommer derind, fordi vi risikerer, at loftet falder ned, hvis de rammer en bjælke, siger Maja Schildknecht Hoé.

Staldbygningen er ifølge ejerne uforsvarlig at opholde sig i. Foto: Privatfoto

Traktorer og vogne kan heller ikke komme under tag på gården.

- Bygningerne er for lave til, at vi kan få dem ind, da traktorerne er blevet lidt højere med årene. Så vi har faktisk lejet os ind et andet sted på øen, siger Keld Dam Jensen.

De vil gerne samle kreaturer og maskiner på gården, men en renovering bliver for bekostelig.

- Det bliver alt for omkostningstungt. Vi havde et firma ude og kigge på det, og det vil koste rigtig mange penge at lave det gamle i stand, siger Maja Schildknecht Hoé.

Længe lagt ned under storm

Da stormen Otto rasede i februar 2023, gik det hårdt ud over gårdens vestlige længe, der ifølge Keld Dam Jensen gik helt i knæ.

Familien søgte efterfølgende om tilladelse til at rive længen ned, og da den formodede, at det blot var en ekspeditionssag i Horsens Kommune, tog de fat på nedrivningen.

Længen her faldt sammen under stormen. Foto: Privatfoto

- Der har aldrig været noget førhen, hvor man ikke har fået lov til at rive ned. Så vi var helt overbeviste om, at der ikke var noget problem i det, siger Keld Dam Jensen.

Men da kommunens folk opdagede det, trak de i nødbremsen og stoppede nedrivningen. Keld Dam Jensen erkender, at de var for hurtigt ude.

- Der lægger jeg mig fladt ned. Set i bakspejlet kan jeg godt se, at vi skulle have taget fat på dem eller taget nogle billeder af det. Det er selvfølgelig ikke så heldigt, og vi troede, vi ville få en løftet pegefinger, siger Keld Dam Jensen.

Bekymrede for ejendomsretten

Da afgørelsen fra Horsens Kommune kom 17. juni, var det dog lidt mere end en løftet pegefinger fra fastlandet.

Ikke alene fik familien afslag på at rive gården ned. De fik heller ikke godkendt nedrivningen af den ene længe, så den skal genopføres med betydelige omkostninger til følge.

Undervejs er sagen sendt i nabohøring til samtlige grundejere på Endelave. Det har resulteret i 71 svar, hvoraf hovedparten tilkendegiver, at de ikke har noget imod familiens planer om at rive gården ned og bygge nyt.

Da gården heller ikke er fredet, men blot vurderet bevaringsværdig i middel grad og bygget om flere gange, forstår familien ikke kommunens afslag.

Museum: Gård bør bibeholdes

Uddrag af høringssvar fra Horsens Museum:

  • Museet har tidligere udtalt, at en nedrivning ikke kan anbefales ud fra et kulturhistorisk synspunkt, og museet anser gården for at være en vigtig del af øens kultur- og udskiftningshistorie.

  • Museet har tidligere anbefalet, at gårdens oprindelige, firlængede struktur blev bibeholdt.

  • Museet vil desuden gøre opmærksom på, at der i området omkring gården er gjort en del fund fra vikingetid.

  • Gives der tilladelse til nedrivning og genopførelse af bygninger på matriklen, er det museets vurdering, at der ved anlægsarbejder vil kunne påtræffes fortidsminder.

Kilde: Høringssvar i sagen

Afgørelsen, som TV2 Østjylland har set, begrundes blandt andet med, at ejendommen er "beliggende i et værdifuldt kulturmiljø" og at "oplevelsen af gamle huse og gårde samt den meget varierede natur er af afgørende betydning, for at udvikle turismeerhvervet på øen."

- Det, der egentlig bekymrer os mest, er vores ejendomsret i forhold til den måde, de håndterer lokalplanen på. Og så kan vi virkelig også bekymre os for øens fremtid, hvis vi ikke må gøre noget og gøre nogle ting anderledes. Skal det være et uddøende museum herovre, spørger Maja Schildknecht Hoé.

- Vi ligger langt fra alfarvej og langt fra byen for enden af en blind vej, og der er ikke nogen, der kan se det. Vi synes, det er forkert, at vi ikke kan få lov til det her. Det er derfor, vi gør oprør, tilføjer Keld Dam Jensen.

- Folk vil hellere bede om tilgivelse

TV2 Østjylland har spurgt formanden for Plan- og vejudvalget i Horsens Kommune, Martin Ravn (V), hvordan han ser sagen.

Det er ikke første gang, vi er udfordret af, at folk river ned, inden de har fået tilladelse

Martin Ravn, formand for Plan- og vejudvalget, Horsens Kommune

Han forstår godt bekymringen og frustrationen både i den aktuelle sag, men også i forhold til de mange høringssvar.

- Det er fuldt forståeligt, at de mennesker, som bor på Endelave, gerne vil have deres private ejendomsret og tænker, at de gerne vil have lov til at gøre, hvad de vil med deres huse.

- Men der ligger jo bare en lokalplan og en lovgivning og en intention for øen, og det skal vi jo alt andet lige huske at have respekt for. Og så er jeg godt klar over, at vi måske ikke kan tilfredsstille alle i sådan en situation, siger Martin Ravn.

Familien vil ikke poste flere penge i gården og håber nu på at få medhold i Ankestyrelsen. Foto: Privatfoto

Han står dog fast på kommunens beslutning og påpeger, at de i udvalget skal se det hele i et større perspektiv.

- Jeg er rigtig træt af sådan et forløb, for jeg ville ønske, at man satte sig bedre ind i tingene, inden man begynder at rive bygninger ned, uden at have fået tilladelse. Det er ikke første gang, vi er udfordret af, at folk river ned, inden de har fået tilladelse, og så vil man hellere bede om tilgivelse end om tilladelse.

- Man skal huske på, at hvis vi først har givet lov ét sted, danner det præcedens andre steder på øen, siger Martin Ravn.

Har anket afgørelsen

Martin Ravn er dog åben for, at familien kan fremsende en ny ansøgning til et byggeri, hvor man bevarer gårdens oprindelige udtryk.

- Man må sådan set gerne rive ned, hvis man så bygger noget i respekt for byggestilen og i forhold til det kulturarvsmiljø, man ligger i, så det bliver en moderne fortolkning af en firlænget gård. Så det er jo ikke sådan, at vi ikke vil give lov til at rive ned, siger han.

Den løsning er gårdejerne dog ikke interesseret i.

De mener ikke, at kommunen har hjemmel til at forbyde nedrivningen. De har derfor anket kommunens afslag og afventer nu Ankestyrelsens afgørelse.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com