TV der bevæger dig

Pacific Orca hænger og dingler over Esbjerg Havn

Hvor ofte ser du et skib i luften i stedet for på vandet? På Esbjerg Havn er det et år siden, skibet Pacific Orca sidst var forbi i 25 meters højde.

00:35

Skibet er hejst op, så der kan skiftes til sikkerhedsmateriale til en anden type vindmølle. Video: Karoline Lunddal Dam

I Esbjerg er det ikke kun skibe ved kaj, der fylder i havnen i dag. Hvis du har passeret Tampenkaj og rettet synet mod himlen, har du oplevet et særsyn. Et skib hejst 25 meter op i luften. Undrer det også dig? Så kommer forklaringen her:

Normalt sætter skibet Pacific Orca vindmøller op på havet. Skibet er et vindturbine-installationsskib fra firmaet Swire Blue Ocean. Skibet installerer vindmøller for selskaber som for eksempel Siemens og Vestas.

Og at skibet installerer flere typer vindmøller, er netop det, der gør, at skibet i dag selv er i luften. Pacific Orca skulle nemlig have skiftet de monteringsbeslag, der holder vindmølledelene fast under sejllads. Monteringsbeslagene er forskellige, alt efter hvilken type vindmøller, skibet skal sætte op.

De seks jernstolper, skibet er hejst op i, er en fast del af skibet. Skibet hejses op, fordi kranen skal have fuld adgang til at fjerne monteringsbeslagene, som vejer op til 700 tons. Det kan kranen kun, hvis skibet bliver hejst, så benene ikke rager så højt op.

Arbejdet på skibet bliver færdigt i nat, så i morgen tidlig er Pacific Orca igen hejst ned til lavere højde.

Mest sete på tvsyd.dk