TV der bevæger dig

Pædagoger: Vi vil ikke vente i 757 år

Pædagoger ligger lavest i lønhierarkiet i Danmark. Men i år 2777 er løngabet lukket. Det er om 757 år.

Jo flere kvinder i et fag, jo lavere er lønnen. Blandt pædagogerne er fire ud af fem kvinder. Pædagogerne ligger nederst i lønhierarkiet i Danmark. Arkivfoto. Foto: Tais Tullin, TV SYD

- Hvis bare vi var så tålmodige, men det er vi ikke. Vi vil ikke vente 757 år på ligeløn. Men stor tak til dig, Sofie Linde.

Ordene kommer fra formanden for BUPL, Elisa Rimpler, Esbjerg.

Hendes tak til studievært Sofie Linde skyldes, at Linde for nylig ved et awardshow på TV 2 Zulu fortalte om sexchikane og manglende ligestilling  og dermed rejste, hvad Elisa Rimpler betegner som årets vigtigste ligestillingsdebat.

Mens de vrider sig

- Men mens mediechefer og meningsdannere nu vrider sig af led for at tage afstand fra de utallige grænseoverskridende fortællinger om gramserier og seksuel afpresning, er det sværere at få øje på den anden del af Sofie Lindes budskab, nemlig den totalt ulige løn mellem kønnene, siger Elisa Rimpler til TV SYD.

Jo flere kvinder, jo lavere løn 

I Danmark tjener kvinder 13 procent mindre end mændene. Jo flere kvinder, der er i et fag, jo lavere er lønnen, og pædagogerne ligger allernederst i lønhierarkiet. Fire ud af fem pædagoger er kvinder.

Vi kan ikke vente 757 år på ligeløn. Men stor tak til dig, Sofie Linde.

Elisa Rimpler, Esbjerg, formand, BUPL.

- Det er ikke godt nok, siger Elisa Rimpler og henviser med slet skjult sarkasme til, at der ved overenskomstforhandlingerne i 2018 blev aftalt en såkaldt skævdeling af lønkronerne, så lavtlønsfagene kunne få et ekstra løft. Det blev på 0,03 procent. 

- Det er vi glade for, smiler pædagog-formanden, om ikke andet så for signalværdien, for med et årligt lønløft i  den størrelse som den eneste vej til ligeløn i Danmark kan pædagogerne få lige løn for lige arbejde i år 2777. Det er om 757 år. Så længe kan vi ikke vente, siger hun.

Vil ikke vente i 757 år

- Ganske vist fik vi i 1976 en ligelønslov, som slår fast, at arbejde af samme værdi skal lønnes ens. Sådan er virkeligheden desværre ikke, siger Elisa Rimpler og takker endnu engang Sofie Linde.

- Fordi hun rusker op i ligestillingsdebatten og baner vejen for et mere retfærdigt og lige arbejdsmarked. Vi kæmper videre. Men vi vil ikke vente i 757 år.

Vi vil ikke vente i 757 år på ligeløn, siger Elisa Rimpler, Esbjerg, formand for BUPL. Foto: Linda Kastrup,Ritzau Scanpix

Mest sete på tvsyd.dk