TV der bevæger dig

Pas på tricktyvene på heftig handelsdag - dit dankort er i fare

Fredag er mange ude at forsøge sig med en god handel til Black Friday, hvor der skarpe tilbud i butikkerne, særlige aktiviteter i bybilledet – og ikke mindst mange mennesker alle steder.

Dit dankort er i fare på Black Friday.

Den amerikanske tradition, som har vundet indpas i mange byer, sætter kort og godt shopping-instinktet på overarbejde.

- Risikoen er lille. Men vi ved erfaringsmæssigt, at når borgerne er ude for at få en hyggelig aften i byen, håber lomme- og tricktyve, at de også får det. Men med nogle enkle råd kan man sikre, at pengene ender i butikkernes kasseapparater og ikke i tyvenes lommer, siger specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Det er også mange Black Friday-tilbud på nettet, hvor du muligvis modtager mails i din indbakke og ser annoncer på nettet med varer, der bogstaveligt talt er mistænkeligt billige.

- Er der et tilbud, der er for godt til at være sandt, så er det en rigtig god idé at være skeptisk, understreger specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Gode råd

Brug inderlommen
Uanset om du bruger kontanter eller kreditkort, så pas godt på dine værdier. Lad være med at have tegnebogen i en yderlomme.
Brug de indvendige lommer, og kan du lyne eller lukke lommen med værdierne, så gør det.
Lad desuden være med at have for mange kontanter på dig, og fordel de penge, du går rundt med, i forskellige inderlommer – hvis nu uheldet skulle være ude.
Beskyt pinkoden
Gør det svært for nogen at aflure pinkoden, når du er ude at handle eller skal hæve kontanter i en automat.
Når du er inde i en forretning, så brug kontaktløs betaling, når det er muligt. Brug en hånd til at dække over indtastningen af pinkoden. Og bed personerne bag dig i køen om at træde et par skridt tilbage, så de har sværere ved at spotte pinkoden.
Nogle kunder stiller desuden indkøbsvognen, så den er placeret ved de næste i køen ved kassen, for netop at skabe afstand.
Vær agtpågivende
Ingen tricktyve uden tricks, hvor de forsøger at aflede din opmærksomhed, så de kan stjæle dit kreditkort – og benytte din kode, som de har afluret i forvejen.
Men ved at være agtpågivende kan du undgå de langfingrede gerningsmænd.
Vær ekstra opmærksom hvis nogen støder ind i dig eller forsøger at distrahere dig – for eksempel ved at insistere på at vise dig nogle smykker, vedkommende vil sælge, eller ved at de insisterer på, at du skal hjælpe dem med at finde vej.
Det sker, at tricktyve lægger en pengeseddel på gulvet i en forretning ved kasselinjen og spørger, om det er din – for at aflede din opmærksomhed. Vær ekstra opmærksom på dine værdier i sådanne situationer.
Pas på Black Friday-svindel på nettet
Som forbruger finder du ikke udelukkende gode tilbud, når du går rundt i butikkerne den 24. november.