Pirat-taxa hitter i Esbjerg

Facebookgruppen ”Bare kørsel du” organiserer pirattaxaer i Esbjerg. Gruppen er med 5.357 medlemmer et populært alternativ til etablerede taxavognmænd.

Der kommer løbende opslag op på facebookgruppen ”Bare kørsel du”. Opslag fra folk, der enten tilbyder eller efterspørger taxakørsel i Esbjerg.

Med godt 5.300 medlemmer har pirattaxa-gruppen udviklet sig til en seriøs konkurrent for de etablerede taxavognmænd i Esbjerg:

- Vi synes ikke, det er i orden. Vi skal opfylde en masse krav omkring vognene, uddannelse og så videre, og så kommer der nogen fra sidelinjen, som dybest set laver piratkørsel, og det er jo ulovligt, siger formanden for Esbjerg Taxa, Torben Kirketerp, til TV SYD.

quote

Hvis man får en bøde på 35.000 kr. for at køre en pirattaxatur, så tror jeg da, at de fleste vil stoppe op og tænke over, om det nu er fornuftigt, det de laver.

Torben Kirketerp, formand, Esbjerg Taxa

Facebookgruppen ”bare kørsel du”, har både telefonnummer og en central, man kan bestille en taxa igennem.

- Det er jo potentielle ture, vi kunne have haft gennem vores forretning, siger Torben Kirketerp.

Billig taxa lokker

På gaden i Esbjerg kender mange til facebookgruppen, og mens nogle er modstandere af pirattaxaerne med henvisning til, at de ikke betaler skat, mener andre, det er en praktisk og billig løsning for dem:

- Jeg synes, det er en fin nok ting. Det er en hurtig og nem måde at komme rundt på, og billigt. Jeg har selv brugt dem (pirattaxaerne, red.) et par gange, siger Ebbe Hansen, som er mekanikerstuderende, til TV SYD.

Selvom Torben Kirketerp kalder pirattaxakørslen ulovlig, har han dog ikke meldt folkene bag facebookgruppen til politiet.

- Det er politiets opgave at håndhæve loven, siger Torben Kirketerp.

Han afventer, at den nye taxalov – med skærpede bøder for ulovlig taxakørsel – træder i kraft ved årsskiftet.

- Jeg håber, det har en præventiv effekt. Hvis man får en bøde på 35.000 kr. for at køre en pirattaxatur, så tror jeg da, at de fleste vil stoppe op og tænke over, om det nu er fornuftigt, det de laver, siger Torben Kirketerp.