Plan om 180 meter høje vindmøller sættes i bero efter borgerprotest

Energiselskabet Vattenfall havde indtil onsdag planer om at opsætte fire vindmøller på 180 meter i Tjæreborg Enge. Denne plan sættes nu på pause efter protester.

I Tjæreborg Enge står lige nu otte 100 meter høje vindmøller. Dem vil energiselskabet Vattenfall gerne bytte ud med fire vindmøller på 180 meter. Denne plan har energiselskabet onsdag dog besluttet at sætte i bero. Projektet har under offentlig høring modtaget omkring 170 høringssvar, oplyser Ugeavisen Esbjerg, og samtidig er der indsamlet mere end 1800 underskrifter fra bekymrede borgere.

Planen om de nye høje vindmøller ville nemlig berøre i alt 443 ejendomme: Fem ejendomme skulle opkøbes til nedrivning, 69 husstande kunne kræve opkøb af Vattenfall, og de resterende 369 ejendomme ville opleve værditab.

Vattenfall vil fastholde højden

Derfor er Vattenfall nu gået tilbage til tegnebrættet for at se på mulighederne for at reducere skygge og blinkende lys forårsaget af vindmøllerne. Men højden på 180 meter vil ikke blive ændret, fastslår energivirksomheden. I en meddelelse sendt rundt til byrådsmedlemmerne i Esbjerg Kommune skriver Vattenfall:

- Det er afgørende for projektets bidrag til produktionen af klimavenlig energi, at vindmøllehøjden på 180 meter bibeholdes. En 180 meter mølle vil producere 45-58 procent mere strøm end en mølle på 150 meter.

Esbjerg Kommune har et mål om at være CO2-neutrale i 2030. De fire nye 180 meter høje møller vil bidrage med en CO2-reduktion på 15.400 ton om året, oplyser Vattenfall.

Karen Sandrini støtter borgerne

Det var formand for Miljø- og planudvalget i Esbjerg Kommune, Karen Sandrini (S), der var  i Tjæreborg for at modtage underskrifterne fra borgerne, men hun fortæller, at det ikke kun er fra borgerne, hun har hørt bekymringer om vindmølleprojektet.

- Jeg er selvfølgelig for den grønne omstilling, men den må ikke smadre et lokalsamfund, siger hun til TV SYD.

Energiselskabet Vattenfall forventer at have en revideret plan for vindmøllerne i Tjæreborg Enge klar, men Karen Sandrini planlægger, at de i Plan- og miljøudvalget skal drøfte, hvorvidt de "ønsker at se 180 meter høje vindmøller i Tjæreborg Enge". Derefter skal der tages en endelig afgørelse i byrådet, så Vattenfall ikke skal ulejlige sig med at lægge en ny plan, eller at borgerne skal sidde i venteposition ind i 2022, hvis byrådet alligevel ikke ønsker projektet med 180 meter høje vindmøller realiseret.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er i hvert fald ikke interesseret i vindmøllerne, siger han til Ugeavisen Esbjerg:

- Vi er ikke interesseret i 180 meter møller i Tjæreborg Enge. Og der kommer i hvert fald ikke 180 meter møller i Tjæreborg Enge med Venstres stemmer. Hverken nu eller senere.

Glæde i lokalsamfundet

I Tjæreborg er de glade over dagens nyhed:

- Det er jo fantastisk. Nu kan vi ånde lettet op, siger Anders Petersen fra protestgruppen, der indsamlede de 1800 underskrifter.

Føler I jer sikre nu på, at I ikke får de fire vindmøller?

- De udmeldinger, der nu kommer fra både borgmester Jesper Frost Rasmussen og udvalgsformand Karen Sandrini, gør, at det må stå mejslet i granit, at de ikke kommer.