Plast, dåser og nylonsnor koster dyrt

Haveaffald med dåser, plast og nylonsnor koster borgerne dyrt i Esbjerg Kommune. Kun rent haveaffald kan bruges til biobrændsel. Esbjerg Kommune gør nu borgerne opmærksomme på problemet. 

- Lidt for tit ryger planteskilte og potter med i spanden. Og undrende kan vi se, at også dåser og plastflasker kommer i havespanden. Det er et problem, som vi meget gerne vil komme til livs. Derfor vil vi ud og påvirke den enkelte husstand, som benytter spandene forkert, siger affaldschef Dorthe H. Ibsen.

Hilsen på spanden

Hidtil har skraldemændene efterladt en lille hilsen hos de borgere, hvor der er "fejlsorteret".

- Men vi kan konstatere, at problemet kræver mere opmærksomhed. Derfor får sedlerne nyt udseende. Vi viser, hvad havespanden kan benyttes til, og hvad der ikke hører hjemme i spanden. Om det er uvidenhed, smuttere eller ligegyldighed, som er årsagen til fejlsortering, er svært at sige.

Men vi vil have rettet op på det. Hvis borgerne gentagne gange kommer forkerte ting i de grønne havespande, vil kommunen stoppe med at hente haveaffaldet.

Nylonsnor

Men det er ikke kun i de grønne spande, der er problemer.

- Haveaffald kan også afleveres i bundter, og mange borgere binder deres affald sammen med snor af plast, nylon eller andre kunstmaterialer, der ikke nedbrydes naturligt. Det skal derfor fjernes fra haveaffaldet igen. Hvis alle i stedet bruger natursnor som sejlgarn eller bomuldssnor, skal vi bruge langt mindre tid på at sortere snor fra.?, siger affaldskoordinator Erhardt Stougaard.

- Det fejlsorterede affald og metervis af nylonsnor volder os store problemer. Det er vanskeligt at fjerne fra haveaffaldet, kræver mange ressourcer og er dermed en omkostning.

Ekstra udgift

Kun rent haveaffald kan benyttes som biobrændsel eller komposteres. Når der er plast og andre materialer i haveaffaldet, bliver det derfor i stedet en unødvendig udgift for Esbjerg Kommune. En udgift som i sidste ende betales af kommunes borgere.

Fakta:

- Haveejere kan leje op til to havespande mod ét engangsbeløb på 350 kr. per spand. Havespanden tømmes 17 gange årligt.
-  Haveaffald kan også afleveres i bundter.
-  Esbjerg Kommune indsamler gennemsnitlig 150 ton haveaffald om ugen.
-  Når Måde Deponeringsanlæg modtager haveaffald, ligger det i 5-6 uger og komposterer. Herefter sorteres løs jord fra ved hjælp af en stor si. Det løse jord anvendes til gødning i landbruget og udgør cirka 60% af restproduktet.  De sidste 40% sælges til biobrændsel, forudsat at haveaffaldet ikke indeholder andet affald.