Politi: Kritik af DR-indslag

DR-programmet Penge giver et misvisende bilede af formålet med politiets fotovogne og virkning på trafiksikkerheden, siger lederen af færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland.

I en skarp pressemeddelelse retter han kritik af DRs program. Under overskriften "Sæson for fartbøderegn" fortalte penge-magasinet onsdag om, hvad det betyder, når politiet om få måneder har 100 fotovogne til rådighed - imod 25 i dag.

Sikrer færre dræbte

Lederen af færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi, vicepolitiinspektør Jesper Hansen, kritiserer, at DR-indslaget giver indtryk af, at fotovognene primært er pengemaskiner.

- Det er de mobile ATK-enheder, der i høj grad er med til at sikre et faldende antal dræbte og hårdt kvæstede i trafikken, skriver han i pressemeddelelsen. Det er helt klart vores erfaring her i politikredsen. Og det er et forkert billede, DR Penge i et indslag onsdag aften giver af både formålet med og den virkning, de har på færdselssikkerheden, når de er ude på skiftende steder og blitze hastighedsovertrædelser.

Han peger på, at antallet af dræbte og kvæstede er faldet markant i Syd- og Sønderjylland.

Fortæller på Twitter

Politiet i Syd- og Sønderjylland gør ogsåmeget ud at at fortælle, hvor fotovognene står. Det offentliggøres hver dag på det sociale medie, Twitter.

- Det gør vi for at skrive så få bøder som muligt og få så god en forebyggende virkning som muligt. Og det opnår vi rent faktisk, siger Jesper Hansen.

Politikredsene bliver ikke fra Rigspolitiets side holdt op på, hvor mange bøder der skrives via ATK, men udelukkende på, hvor stort et kontrolnet, der spændes ud ? altså hvor mange timer, der måles.

- Når man en gang har været ude og underrette en familie om, at de aldrig ser deres barn, deres far eller mor igen, eller at de ligger på et sygehus med store skader, så er målet udelukkende sikkerhed. Intet interesserer os mindre, end hvor mange penge, der kan gives bøder for. Samtidig ved vi jo godt, at hver eneste sparede ulykke sparer samfundet for millioner af kroner.

- Der er altså ikke tale om, at vi lægger pengefælder. Vi øger trafiksikkerheden, siger Jesper Hansen.

 

Syd- og Sønderjyllands Politikreds har et markant faldende antal dræbte og hårdt kvæstede i trafikken.

Syd- og Sønderjyllands Politikreds har et markant faldende antal dræbte og hårdt kvæstede i trafikken.
2009: 39 dræbte 268 hårdt kvæstede
2010: 38 dræbte 228 hårdt kvæstede
2011: 21 dræbte 219 hårdt kvæstede
2012: 17 dræbte 205 hårdt kvæstede
2013 frem til 1.8: 7 dræbte 109 hårdt kvæstede.
De mobile ATK-enheder er forholdsvist billige og meget fleksible i forhold til at dække de skiftende trafikbilleder og målebehov hen over døgnet, ugen og året. I nogle periode er der stort behov på skoleveje, i nogle perioder er det især de lange lige landeveje, vi skal koncentrere os om. Andre gange kan det være trafikken til sommerhus- og turistområder.
Et konkret forsøg i 2011 og 2012 på to problematiske vejstrækninger i kredsen viste, at det via blandt andet ATK lykkedes at få bragt gennemsnitshastigheden markant ned. 
Færdselspolitiet gør ingen hemmeligheder af, hvor ATK-bilerne holder henne. Målestederne er udpeget i samarbejde med vejmyndighederne og set i forhold til de trafik-problematikker, der er registreret de enkelte steder. Målestederne ligger offentligt tilgængelig på www.politi.dk Og samtidig fortæller færdselspolitiet altså på Twitter, hvor der aktuelt måles. Hvis der er kørt mange forbi og kun registreret få blitz, bliver der tilsvarende delt roser ud til bilisterne på Twitter ved dagens afslutning. Mange af målingerne bliver lavet på opfordring fra borgerne.
(Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi)