Politiet: Flere unge melder digitale krænkelser

Syd- og Sønderjyllands Politi får lige nu flere anmeldelser om digitale sexkrænkelser end normalt.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplever i øjeblikket en stigning i antallet af sager om digitale sexkrænkelser, hvoraf de forurettede ofte er piger og yngre kvinder.

Politiet giver et konkret eksempel om en 17-årig pige fra Sønderjylland. En person, hun ikke kendte, havde fået adgang til hendes intime billeder, der var gemt i skyen. Og hun blev nu afpresset til at sende flere fotos samt videooptagelser af sig selv. Ellers ville de første billeder blive sendt til klassekammeraterne på hendes uddannelsessted og alle de andre, hun kendte på sociale medier.

quote

Alle skal være klar over, at det på ingen måde er okay at begå digitale sexkrænkelser.

Christian Østergård, vicepolitiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

Pigen blev mere og mere ked af det og indelukket. Og først efter mange måneder betroede hun sig til en veninde. Det førte til, at sagen blev meldt til Syd- og Sønderjyllands Politi, der nu efterforsker hændelsen.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Adfærdsændring

Vicepolitiinspektør Christian  Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed opfordrer til, at både forældre, myndigheder, uddannelsessteder og foreninger m.m. påtager sig et ansvar for at vende udviklingen.

Vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.
Vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

- Politi og anklagemyndighed kan ikke løse denne opgave alene. Vi kan forebygge. Og vi kan efterforske, sigte og tiltale gerningsmændene og få dem dømt. Men skal vi reelt dette problem til livs, kræver det en adfærdsændring. Alle skal være klar over, at det på ingen måde er okay at begå digitale sexkrænkelser, understreger Christian Østergård.

Kådhed og ond tro

Han peger på, at politiet typisk modtager to typer anmeldelser. 

Dels kan der være tale om, at nogen handler i ond tro. For eksempel at en forsmået ekskæreste sender intime billeder videre til andre via sociale medier, eller at ukendte gerningsmænd har fået adgang til billederne, og pigen derefter bliver afpresset til at udlevere flere.

Dels kan der være tale om, at nogen i kådhed sender intime billeder, de har modtaget, videre til andre, uden at være klar over, at det er ulovligt, ligesom de heller ikke er klar over, at delingen krænker pigen på billederne.

Vicepolitiinspektør Christian Østergaard opfordrer til, at skolerne tager emnet op i de ældste klasser, og at foreninger, fritidsklubber m.m. tager stilling til behovet for en politik på området og eksempelvis indfører enkle husregler for brug af mobilkameraer.

Gode råd: