Politikerne i Esbjerg lukker gratis hjælp til unge

På Headspace kan unge komme ind fra gaden og gratis og anonymt tale med en anden ung om alle typer bekymringer og problemer. Men nu har et enigt byråd trukket støtten til denne hjælp væk.

- Jeg havde det rigtigt skidt. Og havde haft det længe, fortæller den 23-årige socialrådgiverstuderende Natasha Estrup. 

Hun har brugt det sociale netværk Headspace i Esbjerg meget. Det var her, hun følte sig bedst tilpas med at snakke om sine problemer. Efter mange personlige erfaringer med psykolog, psykoterapeut og psykiatrien. 

- Her var der ingen forventninger til mig om, at jeg skulle forbedre mig, inden de afmålte antal timer var brugt. Her var der ingen "jagt" på at give mig en diagnose. Jeg kunne bare få lov til at snakke med en anden ung. Det hjalp mig, siger hun. 

Headspace eksisterer 26 steder i landet og er en mulighed for børn og unge mellem 12 og 25 år at få en frivillig at tale med. I Syd- og Sønderjylland findes der desuden Headspace-centre i Horsens, Haderslev, Aabenraa, Fredericia og Billund.

quote

Jeg forstår simpelthen ikke, at politikerne mener, at vi kan undvære dette tilbud.

Søren Copsø, centerchef i Headspace Esbjerg

Hjælpen forsvinder

Men nu ser det ud til at Headspace må lukke. Et enigt byråd har besluttet ikke at forlænge den økonomiske støtte på 600.000 kr. om året. Staten, fonde og private lægger yderligere 900.000 kr. til. Region Syddanmark hjælper med fagpersonale fra børne- og ungdomspsykiatrien 8 timer og ugen. De træder til i de særligt svære samtaler og vurderer, om den unge har brug for mere hjælp.

Centerchef i Headspace Esbjerg, Søren Copsø, forstår ikke, at byrådet vil undvære det gratis tilbud til de unge. (Foto: Finn Grahndin)
Centerchef i Headspace Esbjerg, Søren Copsø, forstår ikke, at byrådet vil undvære det gratis tilbud til de unge. (Foto: Finn Grahndin)

Centerchef i Headspace i Esbjerg, Søren Copsø, undrer sig over politikernes beslutning. 

- Den kom som et lyn fra en klar himmel. Vi har ikke hørt nogen former for kritik fra politisk hold eller fra Esbjerg Kommune i det hele taget. Vi blev evalueret i foråret uden bemærkninger, så vi gik selvfølgelig ud fra, at vi kunne fortsætte vores arbejde for de unge, siger han.   

Samtaler om stort og småt 

Headspace har 900 samtaler om året med unge, der kan komme med deres bekymringer, sorger og problemer. 

Headspace tilbyder samtaler med frivillige unge, der lytter og hjælper de unge videre, når det er nødvendigt. (Foto: Finn Grahndin)
Headspace tilbyder samtaler med frivillige unge, der lytter og hjælper de unge videre, når det er nødvendigt. (Foto: Finn Grahndin)

De unge tænker ofte, at netop deres problem ikke er så vigtigt. Men de er altid velkomne, pointerer Søren Copsø. 

- I de snart 8 år vi har været her, har vi haft 5.000 unge igennem her. Jeg forstår simpelthen ikke, at politikerne mener, at vi kan undvære dette tilbud, siger han.     

Ved åbningen af Esbjergs Headspace - der nu har 28 afdelinger i Danmark -  lød der da også flotte ord fra borgmester Jesper Frost Rasmussen, Venstre: "Der er ingen som helst tvivl om, at der er brug for dette initiativ", sagde han dengang til JydskeVestkysten. 

Politikerne svigter de unge

Natasha Estrup forstår ikke det politiske spil, men undrer sig over beslutningen: 

- Jeg synes faktisk, at det er et svigt af de unge, siger hun. 

Den unge kvinde føler sig endelig klar til at komme videre i livet. 

- Nu er jeg klar til at få rigtig faglig terapi. Det var jeg nok ikke klar til før. Det skyldes i høj grad, at jeg har kunnet bruge Headspace, mener hun.