TV der bevæger dig

Refugium misbruger løntilskud

Refugium i Esbjerg beskyldes for at misbruge reglerne for løntilskud. En nattevagt på bostedet har haft nattevagter alene, så staten faktisk betaler halvdelen af hendes løn.

Refugium i Esbjerg (Google Maps)

Den 48-årige Helle Nielsen har undret sig flere gange, når hun - stik imod reglerne - har været alene på nattevagt på bostedet, hvor aktive misbrugere kan opholde sig hele døgnet. Det skriver Avisen.dk.

Ingen voldsom forbrydelse

Refugium i Esbjerg indrømmer, at Helle Nielsen har haft nattevagter alene, selv om hun er ansat med løntilskud fra det offentlige. Det skyldes sygdom blandt de fastansatte.

- Så det er ikke nogen voldsom forbrydelse vi har begået. Desuden er de jo uddannet til arbejdet, siger lederen af Refugium, Jan Christiansen, til Avisen.dk.

Vikar

Reglerne om løntilskud foreskriver, at Helle Nielsen kun var fungere som "mer-arbejde". Vagtplanen må altså ikke afhænge af hende.

- Og hvis bostedet vil have hende alene på nattevagt, skal de aflønne hende som vikar. Men der er langt fra regler til realiteter på Refugium, noterer socialpædagogernes A-kasse.

God forretnnig

- De udnytter mig som billig vikar. Hvis jeg ikke var på arbejde de nætter, var der jo slet ikke nogen, siger Helle Nielsen til Avisen.dk.

For Esbjerg Kommune er det en god forretning at omgå reglerne, skriver Avisen.dk.

Så koster hun ikke mere end sine dagpenge, og halvdelen af dem får kommunen betalt af staten, så længe hun er i løntilskud. Hvis bostedet havde brugt en vikar, der har krav på både nat- og anciennitetstillæg, ville det koste op til 269 kroner i timen.

andenrangs

Bostedet i Esbjerg kommune er langt fra de eneste, der overskrider reglerne. Socialpædagogernes A-kasse får ofte henvendelser fra medlemmer i samme situation.

- De føler sig som andenrangs-medarbejdere, lyder det fra Ulla Lund, der er konsulent i socialpædagogernes A-kasse.

Ikke fast job

Ideen med løntilskud er, at den ansatte kan få erfaring, udvide sit netværk og finpudse kompetencer, så chancerne for at få et job bliver større.

Men Helle Nielsen har fået klar besked om, at hun kan glemme alt om en fremtidig fastansættelse på Refugium. "Her er aldrig nogen, der er blevet fastansat efter løntilskud," lød beskeden fra en kollega på en af de første vagter, fortæller hun.

Refugiums leder kan fortælle, at man har haft mange løntilskudsmedarbejdere igennem årene. Kun to af dem er efterfølgende blevet fastansat. Han erkender, at det er få.

Helle Nielsen har nu haft et møde mellem Refugium og hendes fagforening, Socialpædagogerne, og reglerne bliver nu lavet om, lyder det ifølge Avisen.dk fra bostedet.