TV der bevæger dig

Rockere får hjælp til at forlade miljø

Myndighederne i Esbjerg har lavet en særlig gruppe, som skal hjælpe rockere, som vil forlade bande-miljøet. Exit-enheden hjælper med at få dem ud af byen, finde ny bolig til dem og skifte navn.

Myndighederne i Esbjerg står klar med hjælpe -program, hvis f.eks. HA'ere vil forlade banden. (Arkivfoto)

Det skriver JydskeVestkysten mandag.

Færre bandemedlemmer

 - Vi vil gerne vise respekt ved at hjælpe dem, hvis de kommer og siger, at de vil prøve at komme ud. Hensigten er at få gjort nogle almindelige borgere ud af dem, så de ikke begår ulovligheder, og så vi bliver færre bandemedlemmer i byen, forklarer Jørgen Bruun, der er borgerservicechef i Esbjerg Kommune.

Tre har meldt sig

Kommunen, politiet og Kriminalforsorgen medvirker i exit-enheden. Tre personer har indtil nu henvende sig. Ingen af dem har været fuldgyldige medlemmer af rocker-banderne Bandidos og Hells Angels, som holder til i Esbjerg.

Narkogæld

Men også for de såkaldte soldater i periferien af klubberne kan det være svært at komme ud af miljøet, forstæller formanden for exit-enheden, politiinspektør Lorenz Matzen.

- De spørger os om hjælp, hvis de eksempelvis er kommet i narkogæld og dermed i kløerne på rockerne. Hvis du først er kommet i gæld til dem, kan de jo presse dig til hvad som helst.

- De har nogle interne aftaler om, hvordan man opfører sig, og hvis du bryder dem, har de også deres egene straffemetoder, siger han til JydskeVestkysten.

Vidnebeskyttelse

For de mere inkarnerede bande-medlemmer er det langt sværere.

- Så kan vi tale om, at de skal flyttes til udlandet, have skiftet navn og under vidnebeskyttelsesprogram, siger Lorenz Matzen.