Rygende elever sendes hjem

En stramning af rygereglerne på en skole i Bramming betyder, at elever bliver sendt hjem, hvis de afsløres i at ryge i skoletiden - også selv om det er uden for skolens grund.

Bakkevejens Skole har nu i næsten et skoleår haft indført totalt rygeforbud - også for personalet - og fuldt det op med sanktioner for elevernes vedkommende, skriver JydskeVestkysten tirsdag.

Første gang en elev bliver taget med en tændt cigaret, bliver forældrene orienteret, anden gang ryger eleven hjem.

- Du må jo heller ikke drikke alkohol i skoletiden, og for mig er der ikke den store forskel. Jeg ser ingen grund til, at børn skal ryge og da slet ikke i vores regi, forklarer skoleinspektør Ina Krarup Nielsen.

Ifølge skoleinspektøren har skolen måtte orientere omkring ti forældrepar om, at deres barn røg i skoletiden. Kun nogle få elever er blevet sendt hjem.

Nytænkning

Ifølge projektleder Poul Dengsøe ved Kræftens Bekæmpelse er der tale om nytænkning inden for folkeskoleområdet.

Til gengæld er rygning en udbredt bortvisningsgrund på efterskoler. Han tror på, at forældreinddragelsen og den konsekvente linje på sigt kan forebygge, at unge begynder at ryge.

- Som skole sender du et mere seriøst signal om, at du mener det alvorligt, siger han.

De strammere rygeregler på Bakkevejens Skole er blevet til efter drøftelser i blandt andet skolebestyrelsen. Og netop at få forældrene med på råd er helt afgørende, hvis andre skoler overvejer at følge eksemplet fra Bramming, mener Foreningen Skole og Forældres formand, Benedikte Ask Skotte:

- Det går på grænsen mellem privatlivets fred og skolens ansvar, så det er nødvendigt at have forældrene med.