Så høj var stemmeprocenten i Syd- og Sønderjylland klokken 18

Valgdeltagelsen ligger indtil videre på niveau med kommunalvalget for fire år siden.

Selvom valgstederne åbnede en time tidligere i morges, så er valgdeltagelsen lige nu på højde med valgdeltagelsen for fire år siden, viser en gennemgang, TV SYD har lavet af de syd- og sønderjyske kommuner.

I Esbjerg Kommune, der er den syd- og sønderjyske kommune, hvor flest skal stemme i dag, er stemmeprocenten klokken 18 på 55,65 procent. For fire år siden var valgdeltagelsen på samme tidspunkt en smule højere. Her var det 56 procent, der havde stemt.

Lidt længere sydpå, i Tønder Kommune, er stemmeprocenten klokken 18 på 61,3 procent, mens den i 2013 var på 60,8 procent.

Et andet sted, hvor stemmeprocenten også er højere lige nu end for fire år siden, er i Sønderborg, hvor lige over 54 procent har sat sit kryds klokken 17. For fire år siden havde 53 procent været i stemmeboksen på det her tidspunkt.

I Kolding Kommune var stemmeprocenten klokken 18 på 59 procent – tilsvarende tidspunkt ved kommunalvalget i 2013 var valgdeltagelsen på 60 procent.

Bedst af alle steder er dog Fanø, hvor stemmeprocenten klokken 18 var på 68,0 procent i Nordby, mens stemmeprocenten i Sønderho var på 70,38 procent.

I Varde er det klokken 18 tæt på to ud af tre, der har stemt. Her er stemmeprocenten 58,9 procent, mens den i 2013 var på 59,2 procent på det her tidspunkt.

quote

Alt over 70 procent er et rigtig flot resultat

Kasper Møller Hansen, valgforsker, Københavns Universitet

Dermed ser det ud til, at valgdeltagelsen får svært ved at nå op på resultatet fra 2013, hvor 71,9 procent stemte i hele landet.

Valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, siger til Ritzau, at valgdeltagelsen kan ende lidt under resultatet for fire år siden, der var en rekord.

- Dengang havde vi en stigning i valgdeltagelsen i alle aldersgrupper. Derfor er det flot, hvis vi havner på niveau eller lidt under. Alt over 70 procent er et rigtig flot resultat, siger Kasper Møller Hansen til Ritzau.