Sådan undgår du listeria i din fisk

Du skal holde din fisk kold og tilberede den ved tilstrækkelig varme, hvis du vil undgå, at bakterier som for eksempel listeria udvikler sig. Her er en række gode råd fra Fødevarestyrelsen:

Gode råd:

Læg fisk i køleskab straks efter indkøb. Når fisk nedkøles hurtigt og opbevares koldt, stopper de fleste bakteriers vækst.

En varm ret, der skal gemmes til næste dag, skal sættes i køleskab, så snart den er dampet af - ellers får bakterierne gode vækstmuligheder.

Røget og gravad-fisk kan indeholde den sygdomsfremkaldende bakterie Listeria monocytogenes. Det er derfor vigtigt, at de holdbarhedstider og temperaturer, der står på pakken, overholdes.

Rå fisk til for eksempel gravad-fisk eller sushi, skal have været frosset i mindst et døgn ved minus 20°C. Dermed dræbes parasitter, som kan være i fiskekødet.

De fleste sygdomsfremkaldende bakterier i mad dræbes ved opvarmning til mindst 75°C. Derfor skal fisk normalt altid gennemsteges eller -koges.

Frossen fisk skal ikke optøs ved stuetemperatur, men i køleskabet, og i en skål, så det ikke drypper på andre madvarer.