Se indvielsen: Nu er den blevet lang nok

Kongeåens nye løb ved Gredstedbro blev officielt indviet fredag. Blandt andet med en bro, der er lang nok til at nå hele vejen over.

De vandede vittigheder har stået i kø og skygget lidt for fredagens unikke naturindvielse. For nu er den lang nok – broen over Kongeåens nye løb ved Jedsted Mølle nær Gredstedbro. Da den blev leveret i sidste uge var den ellers en meter for kort.

- Vi havde bestilt en bro fra den ene ende til den anden, og det skal være skidt før det bliver godt. Men heldigvis stod broen klar i dag takket være et lokalt firma, siger udvalgsformand for Teknik- og byggeudvalget i Esbjerg Kommune, Anders Kronborg (S), til TV SYD.

Men indvielsen fredag gælder altså hele projektet - Kongeåstryget ved Jedsted Mølle. Det nye stryg giver fiskene meget bedre vilkår for at finde vej til mere end 200 kilometer vandløb i Kongeåsystemet.

quote

Det er helt unikt, at vi nu får genskabt naturen, som den oprindelig skulle være.

John Snedker, formand, Plan & Miljøudvalget, Soc.dem., Esbjerg Kommune

- Det skaber nogle rigtig gode muligheder, både for dyrelivet og for vores borgere. Nu kan de komme ud og fiske – og lave aktiviteter som f.eks. kano- og kajaksejlads. Så det er et rigtig godt projekt, forklarer Anders Kronborg.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, John Snedker (S), klippede den røde snor sammen med Anders Kronborg.

- Det er helt unikt, at vi nu får genskabt naturen, som den oprindelig skulle være, understreger John Snedker.

Lystfiskerne i området har arbejdet på projektet siden 1941. Det har ikke været uden modgang, så indvielsen er ventet længe og med stor glæde.

quote

Vi havde bestilt en bro fra den ene ende til den anden, og det skal være skidt før det bliver godt.

Anders Kronborg, formand, Teknik- og byggeudvalget, Soc.dem., Esbjerg Kommune

- Du kan tro, vi er glade i dag. Nu har vi fået åen sluppet fri, så det betyder at laks og havørreder frit kan passere op til de gydeområder, der ligger længere oppe i åen. Jeg skal formentlig allerede ud i morgen, hvis vejret tillader det, forklarer Simon Simonsen, der er formand for Kongeåens sammenslutning af sportsfiskere.

Jedsted Mølle ligger seks kilometer før Kongeåens udløb i Vadehavet. Her har vandet indtil nu været stemmet op ved den tidligere mølle, og det har begrænset fiskenes muligheder væsentligt for at nå de 200 kilometer vandløb, der ligger bagved møllen.