Skolebørn får et uhyggeligt kik ind i et sort kapitel

Nyt undervisningscenter skal lære unge, hvordan et højt kultiveret samfund som det tyske kunne begå et forfærdeligt folkemord.

Vi har hørt om det mange gange: Holocaust og drabet på seks millioner jøder under 2. Verdenskrig. Men hvordan gik det så galt, at Tyskland – et spirende demokrati og et højt kultiveret samfund i 1930’erne – kunne beslutte sig for at dæmonisere og systematisk dræbe seks millioner jødiske børn, kvinder og mænd?

Det er det foruroligende spørgsmål, et nyt holocaust-undervisningscenter i Esbjerg sætter fokus på. Foruroligende – ikke blot på grund af folkedrabets grusomhed – men også fordi det allerede har gentaget sig flere steder i verden – og fordi det risikerer at ske igen.

Holocaust undervisningscentret er netop åbnet på Esbjerg Museum, og målet er at give skoleelever i de ældste klasser indblik i, hvad det var, der førte til et af historiens store folkedrab.

Det er altså ikke de traditionelle skrækscenarier fra gaskamre og massegrave, der er i centrum i den nye udstilling, men derimod alt det, der ligger forud for folkedrabet: dæmoniseringen af jøderne og beskyldningerne om, at de var årsag til alt det, der var galt i det tyske samfund.

En fortælling fra ung til ung 

Det er en fortælling, der formidles gennem fortællingen af blandt andet jødiske børns og unges historie.

Eleverne bliver sat på en skammel i et hvidt rum med hovedtelefoner på, og lytter til fortællinger – konkrete jødiske børns historier og oplevelser i 30’ernes og 40’ernes Tyskland – omgivet af billeder, der kører på de hvide vægge.

quote

Når det så handler om, at man også gør børn til skyldige, så mener jeg godt, man kan lære en hel masse.

Peter Langwith Schmidt, forfatter og holocaustekspert, Esbjerg

Det er det første undervisningscenter af sin art i Danmark. Sydvestjyske Museer og Esbjerg Kommunes skoletjeneste – MYRTHUE Natur, Kultur & Læring – har taget initiativ til centret.

- Vi synes, det er vigtigt, at alle unge mennesker i Esbjerg ved, at holocaust har fundet sted – for så kort tid siden – så tæt på os, lige syd for den tyske grænse. Det, synes vi, er enormt vigtigt, i forhold til at man kan se sin egen samtid i de ting, og se de ting, der foregår i ens egen tid, siger Charlotte Bruun, som er formidler på Esbjerg Museum.

Fokus på historiske fakta

Holocaust-undervisningscentret skal give de unge faktuel viden om jødeudryddelsen. Men målet er også at træne de unges kritiske sans i en tid, hvor alternative facts og holocaust-benægtelse florerer på internettet.

For at sikre sig mod faktuelle fejl, har Sydvestjyske Museer allieret sig med ekspert i holocaust og forfatter til flere bøger om emnet, Peter Langwith Schmidt, som har lavet faktatjek af alle informationer i udstillingen. Han finder udstillingen vigtig:

- Det er ikke så meget massemordet i gaskamrene og udryddelseslejrene – men det er udgrænsningen. Dét, at man opfinder en syndebuk for alle de ulykker, der rammer et samfund, siger Peter Langwith Schmidt til TV SYD.