Spansk-argentinsk familie flyttede til Esbjerg efter at have set byen på Google Maps

Hvad gør man, når man er træt af sit hjemland og vil bo under ordnede, trygge forhold? Man vælger et land og en by ved at besøge et utal af stedet via videoer og Google Maps.

Vanesa Soledad Melano, Jesus Lopéz Rosa og deres barn Izan flyttede til Esbjerg den 13. juni. Hun kommer fra Buernos Aires i Argentina og han kommer fra Sevilla i Spanien. 

Men skulle det være så specielt at komme fra Argentinas hovedstad og fra den store sydspanske by Sevilla og så vælge netop Esbjerg i Danmark? Af alle steder.

quote

Her er trygt og ordentligt på alle måder

Vanesa Soledad Melano, cafemedarbejder, Esbjerg

Familien er fast besluttet på at bosætte sig i Esbjerg. ikke bare midlertidigt men for altid. 

Valget var bestemt ikke tilfældigt.

Izan på otte måneder har masser af appetit på både sutteflaskens indhold og på livet.
Izan på otte måneder har masser af appetit på både sutteflaskens indhold og på livet.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Frygt for at blive slået ihjel

Listen over lande, som de ville bosætte sig i snævrede sig hurtigt ind til Australien, Norge, Schweiz, Danmark....

- Det var virkelig svært. Vi var næsten ved at give op, da....

Det vender vi tilbage til. For lad os snakke om tiden op til beslutningen. Vanesa kommer fra Argentinas hovedstad med 15 millioner indbyggere.

- Jeg kunne have et godt job, tjene godt, have bil og så videre, men hvad hjælper det, når man lever i frygt for at blive slået ihjel for en mobiltelefon, når man går udenfor, siger den 34-årige kvinde.

'Mennesket ved havet' blev bygget i 1995 og har sammen med vandtårnet blevet et vartegn for Esbjerg.
'Mennesket ved havet' blev bygget i 1995 og har sammen med vandtårnet blevet et vartegn for Esbjerg.

Dårlig økonomi

De peger begge på deres hjemlands dårlige økonomi. Dårlige offentlige uddannelsessystem. Dårlige offentligt sygehusvæsen. Korruptionen. Vanesa nævner som eksempel folk, der får tildelt stillinger, som de kun har, fordi de er venner med de "rigtige", og som i øvrigt aldrig passer jobbet, men kun hæver lønnen.

- Jeg elsker mit land, men der er alt for mange problemer, siger hun.

Hun har gået på universitetet, men holdt op efter et par år. Hun har studeret i Australien og i USA. Men det var på rejsen til Irland, det skete.

Kærlighed - på irsk  

- Det var her, vi mødtes på et hotel i Cork, siger Jesus.

- Han arbejdede i køkkenet, og jeg var tjener, og så to år senere sidder vi her med Izan, siger Vanesa og griner, lægger sin hånd på Jesus' lår og kigger forelsket på ham og siger noget kærligt på spansk.

De flyttede til Utrera nær Sevilla, da hun blev gravid.

- Vi boede så langt ude på landet i Irland, at vi ikke kunne få en læge til at tilse vores kommende barn. Men det kunne de lokale beboere altså heller ikke, så vi flyttede hjem til Jesus' familie, forklarer Vanesa.

Jesus Lopéz Rosa på sin racercykel. Nu håber han at kunne finde ligesindede i Esbjerg.
Jesus Lopéz Rosa på sin racercykel. Nu håber han at kunne finde ligesindede i Esbjerg.
Foto: Privat

Besøgte byer - via videoer

Det var her, undersøgelsen gik i gang med at finde deres fremtidige hjem. Det tog lang tid. De så et utal af videoer på YouTube og trawlede gennem adskillige byer via Google Maps.

- Lige indtil vi så en YouTube-video af den argentinske vlogger Pato Bonato, som hyldede Danmark. Så vidste vi, at det skulle være landet med "verdens lykkeligste folk", siger Vanesa.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Men hvilken dansk by? Tilfældigheder spiller ofte en rolle i selv vigtige beslutninger. Her var det simpelthen noget med, at der var direkte fly til Billund fra Sevilla.

Billund så....kedelig ud

Men skulle det så være Billund med Legoland og meget andet? 

- Google Maps afslørede, at Billund så kedelig ud. Så vi kiggede på andre byer i nærheden, siger Vanesa med et undskyldende smil.

Valget faldt på Esbjerg. Måske lidt overraskende for mange.

- På videoer og på Google Maps kunne vi se, at Esbjerg er en mere moderne by. At det er en vigtig by i Danmark. Ikke for stor og ikke for lille. At den lå ved havet. Den virkede rigtig for os, forklarer Vanesa, der fører ordet, da Jesus engelsk-kundskaber ikke er så gode.

- Men I har aldrig været på besøg i Esbjerg før?

- Nej, nej, siger de og griner. 

Familien fandt Esbjerg og har ikke fortrudt ét øjeblik. Parrate synes, at den danske kultur er "respektfuld" og "troværdig".
Familien fandt Esbjerg og har ikke fortrudt ét øjeblik. Parrate synes, at den danske kultur er "respektfuld" og "troværdig".
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Fortrudt valget af Esbjerg?

De bor nu i en lejlighed og venter på at få CPR-numre og de møbler, de har købt gennem Amazon.

Få dage efter ankomsten havde de begge jobs. Hun arbejder på café. Han med rengøring på en restaurant. De vil bidrage. Lære dansk. Leve et almindeligt liv i den tryghed, som det danske samfund i deres øjne kan give dem i langt højere grad end de lande, de kommer fra.

- Fortrudt? Hahaha, nej slet ikke. Folk her er vildt søde og hjælpsomme. Forleden dag sagde en håndværker, vi mødte i et indkøbscenter, at vi bare skulle sige til, så ville han hjælpe os, fortæller Vanesa.

Tryghed tryghed tryghed

- Men vi danskere går for at være lidt reserverede?

- Altså folk smiler til os og er meget imødekommende. Her er trygt og ordentligt på alle måder. Hvis du er ny på et arbejde i Argentina, er du bare shit, indtil der kommer en ny. Her hjælper og forklarer de mig, hvad jeg skal gøre og stoler på mig. Det er helt underligt, at folk stoler så meget på hinanden her. Det er jeg ikke så vant til, siger Vanesa Soledad Melano.

Jesus Lopéz Rosa er voldsomt imponeret over den royale familie og kan næsten ikke forstå, at de faktisk kører på cykel med deres børn til skole og jogger ude i det offentlige. 

Det rigtige valg

For parret betyder det alt, at de kan føle sig trygge. Økonomisk, arbejdsmæssigt, skolemæssigt og med hensyn til kriminalitet. Fremtiden er lys.

- Izan kommer til at tale i hvert fald tre sprog: Spansk, dansk og engelsk, siger Izans 31-årige far.

- Det her er helt klart det rigtige valg, siger Izans mor.