TV der bevæger dig

Spanskrøret udeblev: 3. klasse oplevede 1940 på egen krop

Mange har besøgt skolestuen i Esbjerg gennem tiden. Nu er den flyttet ind på Esbjerg Museum, hvor der i dag igen kom liv i det gamle klasselokale.

Esbjergs gamle skolestue er flyttet i nye lokaler, så du kan man atter opleve, hvordan det var at gå i skole i "de gode gamle dage". Foto: Ina Clausen, TV SYD

”Dengang jeg gik i skole, der…” den sætning har mange af os nok hørt vores forældre eller bedsteforældre sige.

På Esbjerg Museum har man som en del af en ombygning flyttet byens gamle skolestue ind på museet. I dag blev ”dengang” i 1940’erne til virkelighed for en 3. klasse fra Cosmo Skolen, da de, som nogen af de første, besøgte klasseværelset efter flytningen.

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, Jakob Lose (V), mener, at børnene kan få meget ud af en tur tilbage i tiden.

- Jeg tror, det er vigtigt at vide, hvor man kommer fra. Her får man anledning til at se, hvordan det var, dengang bedsteforældrene gik i skole, og så kan man selvfølgelig også bedre relatere til den folkeskole, som man går i i dag, hvor undervisningen selvfølgelig er anderledes end  i 1940’erne, siger han til TV SYD.

Jeg prøvede det selv tidligere i dag, og der var noget mere disciplin og udenadslære end den måde, som man lærer på i folkeskolen i dag.

Jakob Lose, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, Venstre.

Lige nu arbejder museet også på en udstilling om besættelsestiden, der tidmæssigt kommer til at gå godt i spænd med den gamle skolestue, fortæller Jakob Lose. Han har også selv oplevet 1940’ernes skolegang på egen krop.

-Jeg prøvede det selv tidligere i dag, og der var noget mere disciplin og udenadslære end den måde, som man lærer på i folkeskolen i dag, siger han.

Fiona Dalsjø Fontana fra 3. klasse var et af de børn, der besøgte den gamle skolestue.

- Det var sjovt, vi lærte meget, og så lærte vi også at skrive skråskrift. Vi skulle synge salmer, og så så den anderledes ud, end det går i et almindeligt klasselokale, siger hun.

I 1940’erne var det ikke ualmindeligt at børnene fik en tur med spanskrøret og blev sendt i skammekrogen - så virkelighedstro foregår museets undervisning dog ikke.

Mest sete på tvsyd.dk