Statsadvokat: Fremmedkriger fra Esbjerg tiltalt for terrortræning

Anklagemyndigheden rejser nu straffesag mod to fremmedkrigere bosiddende i henholdsvis Esbjerg og Aarhus. De bliver anklaget for at rejse til Syrien og Somalia og træne væbnet kamp for terrororganisationer.

To 24-årige mænd fra henholdsvis Esbjerg og Aarhus tiltales for at være rejst til henholdsvis Syrien og Somalia, hvor de har ladet sig hverve til og trænet for terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Syrien og terrororganisationen al-Shabaab i Somalia.

Ifølge anklageskriftet har de to mænd i en periode fra 2013 til 2015 tilsluttet sig hver sin terrororganisation.

quote

De to mænd er anklaget for at lade sig hverve til at begå i terrorhandlinger. De har ifølge anklageskriftet tilsluttet sig en terrororganisation, og de har under opholdene i Syrien og Somalia blandt andet trænet våbenbrug.

Jan Reckendorff, statsadvokat, Statsadvokaten, Viborg

Det oplyser statsadvokat Jan Reckendorff, Statsadvokaten i Viborg, efter, at justitsministeren har tiltrådt en indstilling fra Rigsadvokaten om at rejse tiltale efter straffelovens terrorbestemmelser.

- De to mænd er anklaget for at lade sig hverve til at begå i terrorhandlinger. De har ifølge anklageskriftet tilsluttet sig en terrororganisation, og de har under opholdene i Syrien og Somalia blandt andet trænet våbenbrug, siger statsadvokat Jan Reckendorff i en pressemeddelelse.

Den ene 24-årige mand, som er tiltalt for at have tilsluttet sig al-Shabaab, er dansk statsborger. Den anden tiltalte, som er blevet trænet af IS, er finsk statsborger. Han vil blive krævet udvist, hvis han bliver dømt.

De to mænd blev anholdt i januar 2017 og har siden været varetægtsfængslet. De er tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 114 c, stk. 3 og § 114 d, stk. 3, som blandt andet omhandler hvervning og træning for terrororganisationer. De er subsidiært tiltalt for at overtræde straffelovens §114 e om fremme af en terrororganisations virksomhed.

Den ene af de tiltalte bor i Esbjerg, mens den anden har bopæl i Aarhus. Der er endnu ikke fastsat nogen dato for, hvornår sagen mod de tiltalte vil komme for retten. Straffesagerne vil blive ført ved et nævningeting, idet straffen vil kunne overstige fire års fængsel, hvis de bliver kendt skyldige.