TV der bevæger dig

Sygehus tester enestuer før de bygges

I oktober flyttede Medicinsk afdeling på Sydvestjysk Sygehus ind på en testafdeling. De næste to år skal de teste tre nye tiltag.

De nye koncepter på sengeafdelingen på Sydvestjysk Sygehus skal testes i tre år. Foto: Frederikke Langer, TV SYD

Imens håndværkerne på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har travlt med at bygge en seks etager høj sengebygning med 158 helt nye enestuer, så er man netop gået igang med at teste, hvordan de fremtidige sengestuer skal se ud, når de er færdige.   

Forud ligger et årelangt samarbejde mellem blandt andet patienter, pårørende, medarbejdere og teknikere. Ideérne skal prøves af i praksis i de næste tre år.

Nu skal vi ikke løbe frem og tilbage efter ting - og kan hele tiden blive hos patienterne, mens vi arbejder.

Maj Vestkær Hansen, sygeplejerske, Sydvestjysk Sygehus

Et nyt tiltag er, at der på hver stue findes et stort skab, som indeholder blandt andet kanyler, tøj og katetere. Ting som skal bruges inde på stuen, men som tidligere lå i depotrum på gangene.

- Nu skal vi ikke løbe frem og tilbage efter ting - og kan hele tiden blive hos patienterne, mens vi arbejder, fortæller sygeplejerske Maj Vestkær Hansen til TV SYD. 

Skabet på enestuen indeholder kanyler, tøj og katetere. Ting som skal bruges inde på stuen - men som tidligere lå i depotrum på gangene. Foto: Frederikke Langer, TV SYD

En anden ting der også testes er "bedside-registrering”. Det er journalskrivning på en computer lige ved siden af patienten. Det betyder, at patienterne selv kan følge med i eventuelle scanningsbilleder eller blodprøveresultater.

Sygeplejerske Maj Vestkær Hansen  fortæller, at det øger patientsikkerheden og minimerer fejl, når man står ved siden af patienten og skriver ned, i stedet for at notere det på papir og bagefter renskrive det på kontoret. 

Erfaringerne bliver indsamlet løbende. Byggeriet af den nye sengeafdeling skal efter planen stå færdig i 2019. 

Journalskrivning på en computer lige ved siden af patienten skal øge patientsikkerheden og minimere fejl. Foto: Frederikke Langer, TV SYD