Tidligere elever skal hjælpe gymnasier med selvtest

Esbjerg Gymnasium har ansat fem tidligere elever, der skal guide gymnasieeleverne, når de fra den 6. april skal teste sig selv for corona.

Stik en vatpind i næsten, drej rundt og så gentag processen i det andet næsebor. Det lyder egentlig ikke så svært, men ikke desto mindre skal oplevelsen være både tryg og sikker, når eleverne på Esbjerg Gymnasium fra den 6. april igen må møde fysisk på skolen.

- Vi regner med, at vi med selvtest kan holde smitten nede, forklarer uddannelsesleder Thomas Bjørndal fra Esbjerg Gymnasium.

Eleverne må i første omgang møde 50 procent af tiden. Her skal de altså lade sig selv teste, når de møder ind om morgenen. Gymnasiet har ansat fem tidligere elever til at guide eleverne i, at testen bliver taget og resultatet bliver aflæst korrekt. Én af de nyansatte er Anna Nissen Andersen.

- Jeg blev student sidste sommer og har også selv haft hjemmeundervisning, så jeg kan sagtens forstå, at eleverne gerne vil møde på skolen, selvom de skal testes, forklarer hun.

Hun er uddannet hos Carelink, der står for hurtigtest i Region Syddanmark. Hendes job er primært at guide, men hvis elever efterspørger hjælp til podningen, kan hun også hjælpe med det.

- Det har været fedt at prøve det her job. Jeg håber også, at de nuværende elever får en forståelse af, at det er seriøst, når de skal pode sig selv to gange om ugen, siger Anna Nissen Andersen.

Anna Nissen Andersen er oplært som supervisor hos Carelink, der står for hurtigtest i Region Syddanmark.
Anna Nissen Andersen er oplært som supervisor hos Carelink, der står for hurtigtest i Region Syddanmark.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Tryg ved udfordringen

Alle ungdomsuddannelser har indtil den 15. april til at gøre klar til selvpodning. Indtil da kan eleverne møde op med en maks. 72 timer gammel negativ coronatest.

På Esbjerg Gymnasium er de allerede klar den 6. april, og de har også indrettet særlige båse, hvor elever og ansatte kan få en smule mere privatliv, når de udfører deres selvtest. Skolen forventer, at det nyeste tiltag mod corona kommer til at gå smertefrit.

- Vi er trygge. Eleverne og de ansatte har været enormt ansvarlige igennem et helt år. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle ændre sig nu, fortæller uddannelsesleder Thomas Bjørndal.

Ifølge Danske Gymnasier bliver skolerne kompenseret for udgifterne til ekstra personale.