Travlhed hos dækcentre: Det er nu, bilen bør gøres vinterklar

Temperaturen falder, og det er blevet tid til, at landets bilister bør få vinterdæk på bilen. Det giver travlhed hos dækcentrene.

Sne og is påvirker ikke trafikken i øjeblikket, men det er alligevel en god idé at forberede sig på vinteren.

Efteråret har nemlig meldt sin ankomst, og med efteråret følger i år en gennemsnitstemperatur på under syv grader i dagtimerne. Det betyder, at det er tid til at få vinterdækkene på.

Der er allerede nu risiko for glatte veje. Selvom der ikke falder sne fra himlen, falder der blade fra træerne, og de kan, ifølge driftsdirektør hos Falck Assistance Gunnar Thykjær, gøre vejene glatte.

- Der er allerede nu rimfrost på de danske veje. Samtidig ser vi bladene falde ned fra træerne, og det bidrager til at gøre vejene endnu glattere. Derfor er det i den grad tid til at få skiftet til vinterdæk, hvis det ikke allerede er gjort, siger han i en pressemeddelelse.

Dækcentre har travlt

Flere har allerede fået skiftet til vinterdæk, men hos Vejle Dæk og Udstødning er det store pres ikke kommet endnu.

- Det kommer i november. Det, vi laver nu, er dem, der gerne vil være forberedt. Så snart det er november, har vi en uge til halvanden uges ventetid. I øjeblikket kan vi godt presse noget ind i morgen, siger Morten Sjøberg, ejer af Vejle Dæk og Udstødning.

De anbefaler også, at man får skiftet til vinterdækkene nu, så man er klar til de glatte veje.

I Esbjerg mærker Ahlmann Dæk også travlheden, og de har på nuværende tidspunkt én dags ventetid – helt som forventet.

- Der er ikke flere ugers ventetid, som når sæsonen topper, men så snart den første nattefrost sætter ind, og der måske falder lidt sne, så bliver der total kaos. Dem, der får vinterdæk på nu, er dem, der ved, at de lige så godt kan få dem på, siger Dan Ahlmann, ejer af Ahlmann Dæk i Esbjerg.

Mere kontrol med vinterdæk

Vinterdækkene har en kortere bremselængde, fordi dækkene kan modstå frost, kulde, våde og glatte veje.

Det betyder altså, at de almindelige sommerdæk ikke giver den samme sikkerhed i de kolde måneder.

- Uden vinterdæk på bilen kan det være svært at få kontrol over den i glat føre. Og det kan føre til, at bilisten går i panik på samme måde, som når man oplever akvaplaning, hvor bilen bare fortsætter, uden man har mulighed for at kontrollere den, siger Gunnar Thykjær, driftsdirektør hos Falck Assistance.

Tjek på dækkene

Det er vigtigt at sikre sig, at dækkene stadig er velfungerende og hjulboltene spændt efter, hvis man selv skifter dækkene.

Har man flere biler i familien, er det vigtigt at få gjort alle bilerne klar til den kolde tid, vi går i møde. På den måde er trafikanterne på vejene sikret bedst muligt.

- Flere familier vælger kun at få vinterdæk på den største af bilerne, som måske oftest bruges af hele familien. Men det er en farlig løsning for den bil, som ikke får på, hvis den kommer i glat føre, siger Gunnar Thykjær.

Vil du selv skifte til vinterdæk, har Falck lavet en vejledning.

Guide til skift af dæk