TV der bevæger dig

Tre tyske lastbiler blokeret

Danske chauffører og havnearbejdere blokerede torsdag formiddag tre tyske lastbiler på havnen i Esbjerg. Det skete som protest mod ulovlig cabotage-kørsel.

01:02

Fra blokaden på Esbjerg Havn. Det hele foregik ganske fredeligt.

1 af 2

EU-reglerne giver lov til at udenlandske chauffører må køre tre ture i Danmark, inden de skal forlade landet igen. Det kaldes cabotagekørsel.

Men erfaringerne viser, at ordningen bliver misbrugt, og billige udenlandske chauffører laver internationale proforma-ture for at kunne køre flere ture i Danmark.

- Vi ser det gang på gang, at dem, der kommer herop, de ligger og kører ulovligt. Der bliver gjort for lidt for det, og der bliver jo snakket om danske arbejdspladser, men det går jo lidt i vasken, hvis det her fortsætter, siger Lars Hove, der er en af de chauffører, som er med i aktionen, til DR Nyheder.

3F Transport i Esbjerg har først på ugen forsøgt at anmelde de tyske vognmænd, men først i dag har politiet haft mandskab til at efterforske de tre tyske chaufførers arbejdssedler.

Politiet har svært ved at afsløre den ulovlige cabotagekørsel, fordi den typisk ligger i forlængende af en international transport. Og efter den må den udenlandske chauffør lovligt køre tre ture til forskellige dele af Danmark - inden han igen skal køre ud af landet. Og det kan tage rigtig mange timer...