Tvekamp med digterens våben

Esbjerg Kunstmuseum gennemførte tirsdag aften et slagsmål på ord. Det hedder Poetry Slam, og det er en blanding af digte, komik og kampsport.

Poetry slam startede i USA som et modtræk til den akademiske digtning, og er en konkurrence på digte. En ordstyrer holder tempoet oppe og styrer løjerne med stopur, for det går hurtigt.

Publikum dømmer

Op til ti digtere fremfører på skift en tekst. Herefter bliver indsatsen bedømt af fem udvalgte tilhørere, som afgiver points. Alle andre tilhørere har ret til at blande sig ved at buhe eller heppe for at støtte de digtere, de kan lide.

Herhjemme bliver Poetry Slam også kaldt for performance poetry - i mangel af et bedre dansk udtryk. Udøverne vil bevise, at poesi ikke behøver at være kedeligt.
 

Internationalt fænomen

Fænomenet har bredt sig over hele verden. Herhjemme har det eksisteret i fire år. Det er også prøvet i Esbjerg, hvor der er har været kamp om Danmarks-mesterskabet.
Reglerne i poetry slam er, at deltagerne selv har skrevet teksten. De har maksimalt tre minutter og ti sekunder til rådighed pr. runde . De må ikke bruge rekvisitter eller udklædning, og heller ikke være nøgne.

Der er tre runder, og publikum giver point og bestemmer, hvem der går videre til næste runde. Konkurrencen slutter med kåring af en vinder.