TV der bevæger dig

Tyve stjæler stadig vores nummerplader

Siden november har det været et lovkrav at fastgøre vores nummerplader ekstra meget. Det har kun hjulpet lidt.

De stjæler stadig nummerplader.

Tallene for Syd- og Sønderjyllands politikreds siger det tydeligt. Fra 1. januar 2016 til dags dato har der været 508 anmeldelser om stjålne nummerplader. Samme periode sidste år var tallet 521. Altså et fald på bare 13 anmeldelser. 

- Vi er selvfølgelig altid glade for mindre kriminalitet, men her er der ganske god plads til forbedring, siger politikommissær Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi. 

På autoværkstederne forstår de godt, at effekten har været så lille. 

- Det er lige så nemt nu som før, at stjæle en nummerplade. Faktisk nemmere. For nu kræver det kun én størrelse skruetrækker, siger Jens Arbjerg, Auto-Elektro i Esbjerg. 

- De lovkrav, der gælder i dag er ikke meget værd. Hvis tyven ikke har noget imod at bruge lidt “vold” på bilen, så kan han altid fjerne en nummerplade, siger Christian Grundahl, Automester i Esbjerg. 

De lovkrav, der gælder i dag er ikke meget værd. Hvis tyven ikke har noget imod at bruge lidt “vold” på bilen, så kan han altid fjerne en nummerplade.

 Christian Grundahl, Automester, Esbjerg.

Christian Østergaard fra Esbjerg Politi erkender da også, at det er for nemt. Han opfordrer derfor bilisterne til at gøre sig lidt større anstrengelser med at sikre og fastgøre deres nummerplader. For eksempel ved ikke at nøjes med skruer men ved også at bruge lim. 

- Folk er jo vant til at ville sikre deres huse, biler og cykler. Hvorfor så ikke nummerpladerne, siger han. 

Det koster et gebyr på 1.080 kr. at få nye nummerplader. Desuden må man undvære at køre i sin bil til de nye nummerplader er sat på igen. 

De stjæler stadig nummerplader

TV SYD kørte på et værksted for at sætte nummerpladerne fra en af vores biler til rådighed for at se, hvor hurtigt en tyv kan fjerne dem. Det tog en mekanikerlærling cirka 20 sekunder. 

- Og det kan man gøre med en skruetrækker, som alle har liggende derhjemme, siger personvognsmekanikerlærling Josh Pierce med nummerpladerne - og en skruetrækker i hånden. 

Skats hjemmeside kan man se, hvordan man kan sikre sine nummerplader.

Det koster en bøde på 1.000 kr., hvis din nummerplade ikke er fastgjort på lovlig vis. Se klippet her: 

02:03

Så nemt er det stadig.

Luk video

Stjålne nummerplader i Syd- og Sønderjyllands politikreds:

  • Januar til dags dato 2016: 508
  • Januar til dags dato 2015: 521
  • Hele 2014: 575
  • Hele 2013: 504

Antallet af stjålne nummerplader i Sydøstjyllands politikreds kan ikke umiddelbart sammenlignes. Men i Sydøstjyllands politikreds er der et fald, hvis man sammenligner 1. halvår 2016 med 1. halvår 2015. Her er der 109 færre anmeldelser. Fra 393 til 284. Det svarer meget godt til det procentvise fald, der har været på landsplan (fra 7.629 til 5.366).