Udsatte børn klarer sig godt – når forældrene læser for dem

Projekt Bogstart skal gøre det til en tradition, at udsatte familier læser for deres børn. Det giver nemlig børnene en god start på livet.

Hvis forældre læser bøger med deres børn, allerede fra de er et halvt år, vil børnene klare sig bedre både fagligt og socialt i skolen.

Syv kommuner i TV SYDs sendeområde er med i et forsøg, som ifølge en helt ny rapport, der udkom torsdag, er en succes.

Projektet Bogstart går ud på, at udsatte familier får besøg af en bibliotekar, som forærer familien en stak bøger, når barnet er henholdsvis et halvt og et helt år. Samtidig opfordrer bibliotekaren voksne til at læse sammen med deres børn. Formålet er at gøre det til en tradition at læse bøger. For det virker.

- Reaktionerne er altid positive. Nogen gange bliver vi inviteret indenfor, og ned at sidde. Så får vi en god snak om, hvad bøger og historier kam, fortæller afdelingsleder på Kvaglund Bibliotek, Christian Korsgaard, til TV SYD.

Børn med et alderssvarende sprog klarer sig meget bedre både socialt og fagligt, når de starter i skolen, viser internationale undersøgelser. En god vej til at støtte barnets sprog er, at forældrene læser bøger med barnet – fx pegebøger til de helt små. Men mange udsatte og tosprogede familier har ingen bøger.

Indsatsen fortsætter, når barnet bliver ældre. Forældrene kan selv hente en bogpakke på biblioteket, når barnet er halvandet år, og nogle børn får udleveret en læsekuffert i børnehaven. Men her er successen ikke så stor – forældrene kommer ikke hen på biblioteket af sig selv.

De syv kommuner der medvirker i TV SYDs område er Horsens, Vejle, Fredericia, Kolding, Aabenraa, Sønderborg og Esbjerg.

Fakta om Bogstart