TV der bevæger dig

Uhumske badeforhold giver ikke TB

Overlæge afviser, at uhygiejniske badeforhold kan give tuberkulose. Sygdommen rammer især grønlændere. 

02:43

De uhumske badeforhold betyder ikke smtte af tuberkulose, siger embedslæge.

1 af 2

Tuberkulose smitter ikke via ting, men hvis et menneske hoster på et andet menneske. Det siger overlæge ved Sydvestjysk Sygehus Anders Fjendbo efter flere udbrud af tuberkulose i boligblok på Gammel Vardevej i Esbjerg.

Pas på tæt kontakt

Et udbrud mange har sat i forbindelse med, at de fælles baderum i boligblokkene er beskidte og uhumske. Men de uhumske faciliteter er altså uden skyld i, at otte personer med tilknytning til boligerne er smittede med tuberkulose.
- For at blive smittet skal man være i tæt kontakt med en smittet, og selv da er der kun få, der faktisk udvikler selv sygdommen, siger Anders Fjendbo. 

21 i behandling

21 mennesker i Esbjerg er nu i forbyggende behandling, fordi de har haft kontakt til smittede personer, oplyser embedslægen.
En i bebyggelsen er død, men det er endnu ikke bekræftet, at dødsfaldet skyldes tuberkulose.
- For en såkaldt almindelig dansker er risikoen for at blive smittet - OG udvikle selve sygdommen - nærmest lig nul, siger overlægen. 

Rammer grønlændere

Mens folk i Europa og USA har udviklet en resistens overfor tuberkulose, har den i nyere tid ramt folk i Asien, Afrika og Grønland. Det er formentlig derfor 18 af de 21 smittede i Esbjerg netop er grønlændere.