TV der bevæger dig

Unge begejstrede for at studere i Esbjerg - vennerne undrer sig

Selvom vennerne har fordomme om Esbjerg, er de studerende vilde med at bo i den vestjyske by. Mange studerende regner dog med at flytte væk, når studielivet slutter.

De studerende er glade for at tage en uddannelse i Esbjerg. Men valget af studiebyen skal forsvares overfor vennerne. Én af de glade studerende er Rikke Busager.

Esbjerg er langtfra de fleste studerendes førsteprioritet, når der skal vælges uddannelsesby. Men de unge, der flytter til byen for at studere, er faktisk rigtig glade for deres studieliv i Vestjylland.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Landdistriktsforskning på SDU, ”Når unge uddannelsessøgende flytter mod vest”.  (læs den nederst i artiklen)

Undersøgelsen tager udgangspunkt i interviews med 30 studerende, der er flyttet til Esbjerg for at tage en uddannelse.

Jeg ved ikke, om det er overraskende, men det er sjovt, at man i sådan et lille land bliver mødt af sådan en undren

Anette Aagaard Thuesen

De studerende fremhæver blandt andet selve tilflytningen som noget positivt. Det er nemt at finde bolig i byen, og sammen med en god modtagelse og inddragelse i det eksisterende studiemiljø giver det en god start på studiet, lyder det fra de studerende. 

- Jeg tror bare, jeg valgte at gå imod strømmen i stedet for. Og lade være med at tage til Århus eller København, for jeg tænkte, at Esbjerg kunne sagtens have noget at tilbyde mig, siger Rikke Busager, studerende i Esbjerg.

Vennerne forstår ikke valget

Når de studerende fortæller vennerne, at de har valgt at studere i Esbjerg, er begejstringen ikke gengældt.

- Det viser sig, at de bliver mødt med undren fra deres omgangskreds, fortæller Anette Aagaard Thuesen, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til TV SYD. 

Nogle studerende møder mange fordomme om byen. De føler, at de skal forsvare deres valg af Esbjerg som studieby.

- Jeg ved ikke, om det er overraskende, men det er sjovt, at man i sådan et lille land bliver mødt af sådan en undren, siger Anette Aagaard Thuesen.

Vil flytte væk efter studiet

På borgmesterkontoret er man opmærksom på den image-udfordring, byen står overfor. 

- At ændre folks syn på en by er noget af det sværeste. Vi gør fantastisk meget allerede, og vi er bare nødt til at blive ved med at fortælle om alle de gode ting, vi kan tilbyde, siger Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup (V), til TV SYD. 

Selvom de studerende er tilfredse med livet på skolebænken i Esbjerg, forventer mange af dem at flytte fra byen, når studiet er overstået. Nogle skal læse deres kandidat et andet sted, mens andre vil flytte, fordi de ikke regner med, at byen kan tilbyde et job. Men i følge borgmesteren er der mange job til de studerende bagefter.

- Specielt inden for energiområdet er der job. Men vi bliver nok nødt til at gøre endnu mere for, at de studerende bliver opmærksomme på det, siger han. 

Mange af de studerende peger på, at udsigten til et job i Esbjerg efter uddannelse ville kunne få dem til at blive. Derfor anbefaler undersøgelsen, at der bliver etableret et stærkere samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og lokale virksomheder i Esbjerg.

- Esbjerg har en masse at kunne tilbyde, også til studerende, siger Rikke Busager, studerende i Esbjerg.

- Det prøver vi allerede at gøre, men vi skal udbygge det netværk, vi har, endnu mere. Det er jo også i virksomhedernes interesse at rekruttere nogle af de studerende, siger Johnny Søtrup (V).

Flere har decideret valgt at studere i Esbjerg, fordi de har hørt, at det skulle være et godt sted at finde studierelevante job. 

 

Mest sete på tvsyd.dk