Unge ledige falder tilbage på bistandshjælp

Kommunerne mangler viden om effekten af deres indsats for unge arbejdsløse.

De sender masser af unge arbejdsløse i virksomhedspraktik, men resultatet af indsatsen er aldrig blevet målt. Det har gjort en arbejdsgiver i Ribe vred. Han er træt af, at de unge falder tilbage i det sociale system, fordi de ikke er motiveret til at komme videre.

Ove Sørensen, Jernved Industri og Autolakering i Ribe, har alene i år haft fire unge arbejdsløse i jobprøvning i forløb på tre måneder.

- Jeg har tilbudt dem fast arbejde til 130 kroner i timen, og jeg vil også støtte dem i at få en uddannelse som autolakerer, men de vil hellere gå tilbage til bistandshjælp, siger Ove Sørensen.

Ove Sørensen føler, at hans medarbejdere efterhånden har svært ved at forstå, at han bliver ved med at give de unge en chance for at komme ud af det sociale system.

- Medarbejderne begynder simpelthen at sige fra. De kan ikke se formålet med, at vi bare bliver brugt som fødekæde til det sociale system, tilføjer Ove Sørensen.

Mangler kortlægning

Jobcenterchef Lise Plougmann Willer, Esbjerg Kommune, fastslår, at det er et lovkrav, at de unge bliver arbejdsprøvet i blandt andet virksomhedspraktik.

- Men det er korrekt, at der aldrig er lavet en samlet kortlægning af effekten af indsatsen, Vi mangler simpelthen en samlet viden, understreger hun.

Hun nævner en tidligere undersøgelse, der viser, at selv om de unge kommer videre med arbejde og uddannelse, falder de senere tilbage i det sociale system.

- Der er mange forklaringen på, at det ser så sort ud. For eksempel manglende skolegang, misbrug og en opvækst i dårlige sociale kår, men vi har ikke et helhedsbillede, siger jobcenterchefen.