Verdens største eksperiment: Se en fremmed i øjnene i ét minut

Fremmede mennesker brugte lørdag ét minut af deres travle hverdag på at se hinanden i øjnene. Det var en del af et verdensomspændende eksperiment.

I Esbjerg kunne man lørdag se et sjældent syn. Fremmede mennesker sad to og to overfor hinanden på gågaden på farverige tæpper og kiggede hinanden i øjnene i ét minut.

Det var ikke kun i Esbjerg, det skete. Begivenheden var en del af verdens største eksperiment i øjenkontakt, der finder sted i alle store byer i hele verden. 

I Esbjerg var det X-perimentet, der stod bag begivenheden.

- Gennem den ordløse øjenkontakt opstår der en forbindelse mellem os. Selvom vi lige har mødt hinanden, så føler vi nærmest, vi kender hinanden, når vi har haft øjenkontakt , siger Mia Lyberth, stifter, X-perimentet, til TV SYD.

quote

Jeg går måske ofte bare og kigger ned i jorden eller stift ud i luften. Nu vil jeg prøve at kigge de mennesker, jeg går forbi på gaden, i øjnene.

Anne Ørtoft, Esbjerg. 

Målet er, at folk skal være bedre til at stoppe op i hverdagen og kigge hinanden i øjnene. 

- Vi er flokdyr, og i en travl hverdag kan det nemt blive hektisk. Når vi kigger hinanden i øjnene, så bliver vi mere nærværende – både med os selv og hinanden, siger Mia Lyberth.

Anne Ørtoft var en af dem, der lørdag kiggede en fremmed i øjnene. Hun synes, det er et godt eksperiment.

- Vi farer bare afsted i vores dagligdag, og vi ser ikke hinanden. Jeg synes, det er vigtigt, man også lige stopper op og ser hinanden, siger Anne Ørtoft til TV SYD.

Eksperimentet har givet hende noget at tænke over i dagligdagen.

- Jeg går måske ofte bare og kigger ned i jorden eller stift ud i luften. Nu vil jeg prøve at kigge de mennesker, jeg går forbi på gaden, i øjnene. Det er måske noget, man ikke er modig nok til at gøre, men det viser det her eksperiment, at man godt kan, siger hun.