William er vild med regnorme - og i forskerfinale

William Hoffmann Johnsen i 0. klasse på Ådalskolen i Esbjerg er blandt de sidste 50 i den store talentkonkurrence Unge Forskere.

Han åbner sin madkasse, men der ligger ingen leverpostej- eller spegepølsemadder. Der ligger til gengæld lidt mudder - og regnorme. Medbragt hjemmefra. Nu skal der forskes. 

William Hoffmann Johnsen er tydeligvis på hjemmebane. Han behandler dem skånsomt men med en eksperts fingre. 

- Regnorme er enormt vigtige. De sørger for, at jorden bliver iltet og bliver mere løs, så planterne bedre kan gro, siger han. 

quote

William har en tilgang til naturfaget som en forsker.

Annelise Kjær, naturfagsunderviser, Ådalskolen

Annelise Kjær og William Hoffmann Johnsen med regnormeboet, hvor de har kunnet studere dyrenes gange og huler. (Foto: Finn Grahndin)
Annelise Kjær og William Hoffmann Johnsen med regnormeboet, hvor de har kunnet studere dyrenes gange og huler. (Foto: Finn Grahndin)

Den yngste 

Drengen fra 0. klasse er blevet så god, at han nu er blandt de sidste 50 i den store nationale talentkonkurrence Unge Forskere - junior. Danmarks yngste finalist. 

- Ja, han er meget ung. Jeg tror ikke, at der nogensinde har været en med fra 0.-klasse, griner hans naturfagslærer Annelise Kjær.  

William arbejder som en forsker

Det er nu 15. gang, hun har en elev med i Unge Forskere. 

- William har en tilgang til faget som en forsker. Han er nysgerrig og prøver selv at finde ud af, om det man siger, og det han læser, er korrekt gennem forsøg, fortæller hun.

Sådan et lille dyr her, spiser 100 regnorme om dagen, fortæller William. (Foto: Finn Grandin)
Sådan et lille dyr her, spiser 100 regnorme om dagen, fortæller William. (Foto: Finn Grandin)

Muldvarpe-menu

Han ved meget meget mere om de tyve arter af regnorme, der lever i Danmark. Og om deres fjender. Muldvarpen for eksempel. 

- Den spiser 100 regnorme om dagen, siger han. 

- Men som regnormenes ven, er du så ikke sur på muldvarpen?   

- Nej, nej, den skal jo også leve. Den er også vigtig, siger han. 

Gift for fødekæder

Den syv-årige dreng har forstået, at dyrene lever i en fødekæde og er afhængige af hinanden. Ligesom vi er afhængige af dyrene.

- Regnormene dør, hvis de får plantegift, som vi sprøjter ud på marker og i haver. Og når så muldvarpen spiser regnormene, så får muldvarpen jo også gift i sig, fortæller han.  

I Williams madkasse er der - regnorme! (Foto: Finn Grahndin)
I Williams madkasse er der - regnorme! (Foto: Finn Grahndin)


49 ældre konkurrenter  

Ofte sidder William med de større og ældre børn, når der er naturfag Han er ligeglad. Han vil bare vide mere. 

- Hvad med dine klassekammerater? Synes de du er lidt tosset? 

- Nej, de synes, det er sejt, siger han.  

Finalen foregår - virtuelt selvfølgelig i disse tider - den 25.-27. april. Her skal dommerne vælge mellem i alt 50 forskningsprojekter. Der i blandt et om regnorme.  

William Johnson på syv år forsker i regnorme på sin skole. Nu er han med i finalen i Unge Forskere som Danmarks yngste deltager.