Yasmin vandt Greta Thunberg-konkurrence: - Jeg vil ikke skælde ud

Svenske Greta Thunberg lærte vi at kende for sit opråb til verdenspolitikerne til FN's klimatopmøde, men der er også andre unge, der har en stemme. De havde mulighed for at blive hørt til Energiens Folkemøde i Esbjerg.

Midt i de voksnes snakke om udbygning af havvindmøller, energiøer og Power-to-X anlæg, stillede Yasmin Krarup Jensen og andre unge sig op på scenen på Torvet i Esbjerg, hvor klimaet var i centrum. 

Men i modsætning til den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, som de fleste formentlig kender, er Yasmin Krarup Jensen ikke vred, og hun skælder heller ikke ud, men gør vi voksne egentlig nok for klimaet?

- Jeg synes ikke, at de gør nok, men vil I gøre mere, hvis jeg skældte jer ud for det?

quote

Jeg synes ikke, at de gør nok, men vil I gøre mere, hvis jeg skældte jer ud for det?

Yasmin Krarup Jensen, vinder af Greta Thunberg konkurrencen.

Hun tilføjer:

- Jeg mener, at folk har mere lyst til at gøre noget for klimaet, hvis de bliver opmuntret til det. I stedet for at skælde dem ud for, at de ikke gør det, siger Yasmin Krarup Jensen.

Derfor var omdrejningspunktet for hendes tale også de små ændringer, som vi alle kan gøre:

- Jeg er dog ikke kommet for at skælde jer ud eller at fortælle jer, at alt, I gør, er forkert. Jeg er kommet for at informere jer om, hvordan det står til.

Sådan lød det under hendes tale. 

Gretha Thunberg konkurrence_20210917_094552
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Inspirationen til talen fandt hun, fordi hun selv nogle gange føler sig alene i kampen for miljøet. Derfor er det vigtigt for hende, at andre også ved, at der er mange, der står sammen om at redde klimaet. 

Guider og opfordrer forældre

Og det er ikke kun på scenen, at den 13-årige pige taler om klimaet. Forældrene derhjemme bliver også guidet og opfordret.

- Vi får det at vide, hvis vi ikke gør det rigtigt. Derefter kommer der facts på bordet, så man kan lige så godt bare gøre det rigtigt fra starten, siger Anette Krarup, Yasmin Krarups Jensens mor. 

Energiens Folkemøde på Torvet i Esbjerg varede torsdag og fredag.
Energiens Folkemøde på Torvet i Esbjerg varede torsdag og fredag.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Facts havde den 13-årige Yasmin Krarup Jensen også med på scenen på Torvet, og budskabet var klart:

-  Bliver vi ved på den måde, er der til sidst slet ikke en fødekæde, sådan lød det fra hende, mens det fyldte telt lyttede nysgerrigt efter.

Med talen vandt hun 7.000 kroner med hjem.