To millioner kroner – Du bestemmer

Nu har du muligheden for at bestemme, hvilket syddansk forskningsprojekt, der skal støttes med op mod en million kroner.

 

De fem sygehuse i Region Syddanmark præsenterer hver et forskningsprojekt, og det er op til alle syddanskerne at stemme via SMS på det forskningsprojekt, der skal have del i en forskningspulje på to millioner kroner.

 

Vinderen får tildelt en million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

 

Vinderen kåres ved et prisuddeling på SUND på SDU i Odense. TV 2 Fyn og TV SYD sender direkte fra prisuddelingen onsdag d. 11. oktober kl. 19.30.

 

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark. 

Du stemmer på projekterne ved sende en SMS til 1220 med nummeret på det projekt, du vil stemme på. Det koster almindelig sms-takst at stemme på projekterne.


SEND SMS SUND 1 TIL 1220


En ud af ti kvinder og en ud af femten mænd bliver ramt af en fødselsdepression efter fødslen.

Fødselsdepression har stor betydning for tilknytningen mellem forældre og barn og for hele familiens trivsel. Derfor er det vigtigt at sikre en hurtig og let adgang til effektiv behandling.

Med selvhjælpsterapi via nettet er det ifølge forsker Anja Friis Elliott muligt at tilbyde en behandling uden ventetid og med let tilgængelighed.
Men det er endnu ikke videnskabeligt dokumenteret, om online selvhjælpsterapi virker mod fødselsdepression. Formålet med dette forskningsprojekt er derfor at afprøve, om terapiformen virker.

SEND SMS SUND 2 TIL 1220


Der findes cirka 100.000 registrerede patienter med obstruktiv søvnapnø i Danmark. Sygdommen viser sig ved, at patienten holder mange og lange vejrtrækningspauser om natten. Det skyldes, at den øvre del af luftvejen bliver spærret i 10 sekunder eller længere, under søvn, hvilket giver symptomer som snorken, urolig søvn og opvågninger. Om dagen oplever man fx udpræget træthed, søvnanfald, hovedpine og koncentrationsbesvær.

Dette forskningsprojekt har til formål at undersøge, om man kan forbedre behandlingen for patienter med søvnapnø. Hvordan er patienternes erfaring med brug af CPAP-maskine, og hvilke forslag har de til at forbedre behandlingen.

SEND SMS SUND 3 TIL 1220


Hver tredje dansker får kræft, inden de fylder 75 år. Kræftforløb kan være komplicerede, og det kan være svært for patienten at følge med i og føle sig inddraget i behandlingen. I nogle tilfælde har patienten mulighed for at til- eller fravælge behandling. Samtaleredskabet Beslutningshjælperen skal lette samtalen mellem læge og patient omkring behandlingsforløbet og sikre, at man kommer omkring det væsentlige.

Dette forskningsprojekt har til formål at forbedre samtaler med og inddragelse af kræftpatienter, når vigtige beslutninger om behandling skal træffes. Hvordan virker brugen af Beslutningshjælperen under samtaler? Føler patienterne sig hørt?

SEND SMS SUND 4 TIL 1220


Arveligt forhøjet kolesterol er en hyppig sygdom, men aktuelt underdiagnosticeret i Danmark.

Kan Pop-up beskeder fra laboratoriesvar på kolesteroltal hos den praktiserende læge hjælpe med at finde flere med arveligt forhøjet kolesterol?

Hvor mange med arveligt forhøjet kolesterol har begyndende åreforkalkning uden symptomer på det, målt ved CT scanninger?SEND SMS SUND 5 TIL 1220


Omkring 14.000 danskere er diagnosticeret med skrumpelever. Ved over halvdelen af patienterne bliver hjernen syg. Det kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte patient, da det påvirker livskvalitet, evnen til at varetage et job og køre bil. I yderste konsekvens kan patienterne ende i leverkoma, som er en alvorlig tilstand med en betydelig dødelighed. I dag findes der ikke en god undersøgelse til at opdage tilstanden. Derfor opdages den ikke i tide.

Dette forskningsprojekt har til formål at undersøge, om der findes en blodprøve, der kan opdage tilstanden tidligere. Der findes nemlig en god og lettilgængelig behandling, som kan tilbydes patienterne.

Stem på din favorit

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter fra sygehusene i Region Syddanmark, der skal vinde førstepræmien på en million kroner i dette års udgave af Et Sundere Syddanmark.

Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om fødselsdepressioner.

Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om obstruktiv søvnapnø.

Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om patientinddragelse.

Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om arveligt forhøjet kolesterol.

Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om leverkoma.