TILLYKKE TIL VINDEREN

SUND 5 - SVANGERSKABSFORGIFTNING

5 facts om svangerskabsforgiftning

• Svangerskabsforgiftning rammer 2-8 % af alle gravide. I Danmark svarer det til cirka 2500 tilfælde om året.

• På verdensplan dør ca. 70.000 gravide årligt på grund af svangerskabsforgiftning.

• Sygdommen kan ramme alle gravide uden varsel, og kan være årsag til svær sygdom hos mor og barn, og sygdommen kan i nogle tilfælde medføre døden.

• Sygdommen er den største årsag til igangsættelse af fødslen før tid.

• Senere i livet kan både børn og mødre få alvorlige problemer. Børnene bl.a. indlæringsvanskeligheder, hjerneskader, synshandicap og på længere sigt øget risiko for forhøjet blodtryk, fedme og sukkersyge. Mødrene, der tidligere har haft svangerskabsforgiftning og deres børn, har desuden øget risiko for hjerte-kar-sygdomme senere i livet og tidlig død.

01:08

Anja og hendes søn var tæt på at miste livet

5 facts om projektet

• Projektet vil forsøge at finde en ny årsagssammenhæng for udviklingen af svangerskabsforgiftning. Dette kan sandsynligvis forbedre mulighederne for behandling af de gravide, der lider af denne sygdom.

• Projektet her vil belyse, om der er misfoldede proteiner i blod og moderkagen fra gravide med svangerskabsforgiftning sammenholdt med raske gravide.

• Over de næste år skal der undersøges gravide med og uden svangerskabsforgiftning. Der skal bruges blodprøver fra ca. 120 gravide i alt og herunder undersøges 60 kvinder med svangerskabsforgiftning og 60 gravide uden svangerskabsforgiftning.

• Projektet vil sandsynligvis belyse udviklingen af svangerskabsforgiftning, så sygdommen bedre kan forstås. Hvis det lykkes, kan man i nær fremtid forhåbentligt behandle svangerskabsforgiftning endnu bedre, så de for tidlige fødsler i højere grad undgås.

• I et større perspektiv kan man, med resultaterne af projektet, forhåbentlig kunne screene for svangerskabsforgiftning tidligt i graviditeten og dermed iværksætte relevant forebyggende behandling.

Artikler om emnet

09:05

Interview med Anne Cathrine M. Godtfredsen, Sydvestjysk Sygehus, om svangerskabsforgiftning.

Udforsk flere projekter

ADHD

Formålet med dette projekt er at undersøge, om REHAB kan hjælpe borgere fra 6 – 30 år med ADHD-lignende vanskeligheder til et højere funktionsniveau der muliggør en stabil hverdag (undervisning, uddannelse, arbejde) i højere grad end i den aktuelle praksis.

Psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere om ADHD

Svangerskabsforgiftning

Projektet vil forsøge at finde en forklaring på, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår. Dette for at forbedre mulighederne for behandling af de gravide, der lider af denne sygdom.

Sydvestjysk Sygehus

Læs mere om svangerskabsforgiftning

Sammenhængende forløb

Ældre mennesker på plejehjem bliver let mere forvirret og bange og bruger mange kræfter på en hospitalsindlæggelse ved akut sygdom. Et bedre samarbejde mellem plejehjem, praktiserende læger og sygehus kan forhindre unødige indlæggelser.

Sygehus Sønderjylland

Læs mere om sammenhængende forløb

Gigt

FLORA-projektet vil forsøge at mindske/fjerne gigtsymptomer ved at påvirke gigtpatienters tarmflora. Man vil med en ny behandling, hvor tarmbakterier overføres fra en rask gennemscreenet donor til en ”syg” tarm, forsøge at gendanne balancen i tarmens normale bakterieflora.

Odense Universitetshospital

Læs mere om gigt

Hudkræft

“Ram plet første gang” er et forskningsprojekt, der vil forsøge at tilbyde flere patienter med hudkræft, at de kan blive undersøgt og opereret på èn og samme dag. Det skal ske ved, at patienter indsender fotos og oplysninger om sig selv og sin sygdom til sygehuset via en app.

Sygehus Lillebælt

Læs mere om hudkræft