Dorthe var så svimmel, at hun lå på gulvet og kastede op i 48 timer: - Jeg var megabekymret, fordi det var så voldsomt

Dorthe Nielsen lider af akut svimmelhed. En nat ramte svimmelheden ud af det blå, og siden har hun kastet op og haft svært ved at klare hverdagen.

En helt almindelig nat vågner Dorthe Nielsen. Det hele kører rundt, og hun kan mærke, at hun skal kaste op.

- Jeg får møvet mig ud på badeværelset, hvor jeg kaster op igen og igen, fortæller Dorthe Nielsen om den skelsættende nat, hvor hun blev ramt af akut svimmelhed.

- Jeg lå i brusekabinen og holdt fast, for det hele kørte rundt. Jeg havde aldrig forestillet mig, at man kunne blive så svimmel.

Dorthe Nielsen arbejder som selvstændig økonomisk konsulent - et job der har været svært at opretholde under sygdommen.
Dorthe Nielsen arbejder som selvstændig økonomisk konsulent - et job der har været svært at opretholde under sygdommen.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Hun blev ved med at kaste op og efter to døgn, tog hendes mand og Dorthe Nielsen til vagtlægen.

- Jeg tænkte, at jeg havde fået en blodprop eller en hjerneblødning. Jeg var mega bekymret, for det var så voldsomt, fortæller hun.

Dorthe Nielsen blev indlagt, men lægerne fandt ikke noget, så hun blev sendt hjem igen.

Neurolog overvejer, om det er hjernekræft

Dorthe Nielsen bliver dog ved med at kaste op og bliver også følelsesløs i ansigtet.

- Så tænker man bare noget grimt. Der må være noget alvorligt galt, når det bliver ved, og der kommer flere og flere symptomer.

quote

Patienter med akut svimmelhed falder ofte ned mellem stolene og bliver overladt til sig selv. Derfor får de ikke den rigtige hjælp

Helle Agger-Nielsen, øre-næse-halslæge og forsker, Sydvestjysk Sygehus

Hun er ved lægevagten flere gange, forbi en øre-næse-halslæge og bliver også sendt til neurolog, hvor hun bliver MR-scannet for at se, om det er hjernekræft.

- Jeg ville ikke forlade mine børn, så det var lang tid at vente på svar. Heldigvis fandt de ikke noget, fortæller Dorthe Nielsen, der aldrig glemmer den følelsesmæssige rutsjetur, det var at vente på svar. 

Ingen diagnose er det værste

Lægerne har aldrig fundet ud af, hvad der er galt med Dorthe Nielsen. Efter 10 måneder klingede opkastningerne af, men hun kaster stadig op og bliver svimmel i ny og næ.

I dag sidder angsten for tilbagefald i hende. Det har været 10 måneder med en helt anderledes hverdag, hvor der hele tiden skulle være et toilet indenfor rækkevidde, der er blevet takket nej til mange sociale arrangementer og oplevelser med børnene, og det har været svært at opretholde et job som selvstændig økonomisk konsulent.


- Det har været mit livs mareridt, opsummerer Dorthe Nielsen helt kort.

Det værste har dog været ikke at vide, hvorfor det gik galt.

- Du er ikke syg af stress, du er stresset af at være syg. Man tænker hele tiden på, om der er noget, de har overset, fordi de ikke har taget det alvorligt nok. Det føler man jo ikke, at de har, når man bliver sendt hjem gang på gang, afslutter Dorthe Nielsen. 

Hjælp patienter som Dorthe Nielsen via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark. Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får en million kr., andenpladsen får 600.000 kr. og tredjepladsen får 400.000 kr. til deres forskningsprojekt.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Et Sundere Syddanmark er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2/ FYN og TV SYD.

Vinderen kåres ved et finaleshow i Cortex Park i Odense, som sendes direkte på TV 2/FYN og TV SYD onsdag den 18. maj kl. 19.55.

Patienterne falder ned mellem stolene

Dorthe Nielsen er imidlertid ikke den eneste med akut svimmelhed, der ikke har fået stillet en diagnose.

Det bekræftes af et pilotstudie på Sydvestjysk Sygehus, hvor 50 patienter med svimmelhed blev indlagt på 69 dage. 16 procent af dem blev indlagt på en forkert afdeling, og 26 procent af dem blev sendt hjem uden en diagnose.

- Patienterne med akut svimmelhed falder ofte ned mellem stolene og bliver overladt til sig selv. Derfor får de ikke den rigtige hjælp, siger øre-næse-halslæge og forsker Helle Agger-Nielsen fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

Hun vil derfor undersøge nye metoder til at hjælpe patienter med svimmelhed, så de kan få en hurtigere og bedre behandling. 

Forsker Helle-Agger Nielsen vil hjælpe patienter med akut svimmelhed med et nyt forskningsprojekt.
Forsker Helle-Agger Nielsen vil hjælpe patienter med akut svimmelhed med et nyt forskningsprojekt.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Projekt vil forske i rigtig og hurtigere behandling

Forskning viser, at hver femte dansker har oplevet svimmelhed i så udpræget en grad, at det har ført til indlæggelse, sygemelding eller funktionstab.

Akut svimmelhed kan være farligt og skyldes alvorlige årsager som en blodprop eller hjerneblødning, men der kan også være tale om en virus på balancenerven eller øresten.

Undersøgelser med videobriller kan måle, hvorvidt svimmelheden skyldes en virus på balancenerven og derved hurtigt afgøre, om det er årsagen til svimmelheden. Men i dag bliver brillerne benyttet alt for sent til at stille diagnosen.

Stem på din favorit

Forskningsprojektet om akut svimmelhed er et af fem forskningsprojekter, som du kan stemme på til at vinde dette års udgave af Et Sundere Syddanmark med en førstepræmie på en million kroner.

Skriv Sund1 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om træning af patienter med vindueskiggersyndrom fra Sygehus Lillebælt.

Skriv Sund2 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om diagnose, udredning og genoptræning af patienter med akut svimmelhed fra Sydvestjysk Sygehus.

Skriv Sund3 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om livskvalitet hos skrøbelige patienter efter intensiv behandling fra Sygehus Sønderjylland.

Skriv Sund4 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om tranebærprodukter i forbindelse med blærebetændelse fra Odense Universitetshospital.

Skriv Sund5 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om blodpropper ved anoreksi fra Psykiatrien.

(Koster alm. SMS-takst)

Se de fem forskningsprojekter her

Forsker Helle Agger-Nielsen fra Sydvestjysk Sygehus vil derfor indføre dem i Fælles Akut Modtagelse - i daglig tale skadestuen - hvor patienter med akut svimmelhed kommer ind.

- Hvis en sygeplejerske allerede her kunne sætte brillerne på patienterne, kunne man hurtigt få en ide om, hvilken retning man skal i for at kunne stille en diagnose, siger hun.

Hun vil også indføre, at alle patienter med det samme skal MR-scannes for at afgøre, om der er tale om en blodprop i hjernen. Og så skal de tilbydes systematisk genoptræning via en app.

- Genoptræningsdelen ved akut svimmelhed er fuldstændig overset, så vi vil undersøge, hvordan det kan hjælpe patienterne, forklarer Helle Agger-Nielsen. 

- Det er selvfølgeligt dyrere at skulle teste med V-HIT-briller og MR-scanne folk, men jeg tror på, at pengene vil blive sparet i den anden ende, når det kan hjælpe folk hurtigere tilbage til hverdagen, siger hun.