Forskere vandt en million i TV SYD-program: Sådan har de brugt pengene

Vinderprojektet af "Et Sundere Syddanmark" i 2020 fik en million til at undersøge, om et bestemt protein kan være svaret på, hvorfor nogle mennesker har så let ved at tage på, mens andre nemt kan holde kiloene væk.

Kan et særligt protein være skyld i, at nogle mennesker lettere tager på i vægt end andre?

Det spørgsmål arbejdes der lige nu på højtryk for at få besvaret gennem et forskningsprojekt på Sydvestjysk Sygehus.

Et forskningsprojekt der i november 2020 blev en realitet efter Else-Marie Bladbjerg vandt forskningskonkurrencen "Et Sundere Syddanmark" og en million kroner. Konkurrencen er samarbejde mellem TV SYD, TV 2/FYN, Syddansk Universitet og Region Syddanmark.

- Pengene betød, at vi fra start havde finansiering til hele projektet. Det er så sjældent, at man har det, siger Else-Marie Bladbjerg, der er professor og forskningsleder på Enheden for Tromboseforskning på klinisk biokemisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus.

Else-Marie Bladbjerg vandt "Et Sundere Syddanmark" i 2020 med sit forskningsprojekt om fedme.
Else-Marie Bladbjerg vandt "Et Sundere Syddanmark" i 2020 med sit forskningsprojekt om fedme.
Foto: Sofie Dupont, TV SYD

I morgen løber årets udgave af "Et Sundere Syddanmark" af stablen, og du kan stadig nå at stemme på dit favorit forskningsprojekt. Se de fem finaleprojekter her.

Patienter, pipetter og proteiner

Vinderchecken har blandt andet betydet, at Nadia Bødker Pedersen har fået sin daglige gang på Enheden for Tromboseforskning på Sydvestjysk Sygehus. Hun er ph.d.-studerende, og siden september 2021 har hun haft ansvaret for forskningsprojektet om fedme.

Stem på din favorit

Forsøgsdeltagerne i projektet er patienter, der er indstillet til at skulle have en fedmeoperation. Det er nemlig sådan, at der i blodet findes forskellige varianter af et særligt protein, som kaldes fibrinogen, og mængden af disse varierer fra person til person. 

quote

Ved siden af min kontakt til patienterne er jeg i gang med at udvikle de analysemetoder, jeg skal bruge til at analysere patientprøverne, som vi samler ind

Nadia Bødker Pedersen, ph.d.-studerende og forskningsansvarlig.

- I projektet vil vi undersøge patienternes blod og fedtvæv. Vi har nemlig en teori om, at dem, der bliver syge af at være overvægtige og udvikler fedtlever, er nogle, der har særligt meget af en type af disse proteiner i blodet, fortæller Nadia Bødker Pedersen, der er ph.d.-studerende og forskningsansvarlig på projektet.

Sådan indsamles patientprøverne

En stor del af Nadia Bødkers arbejde foregår i laboratoriet. Her udvikler hun metoder, der skal bruges til analyser.

- Ved siden af min kontakt til patienterne er jeg i gang med at udvikle de analysemetoder, jeg skal bruge til at analysere patientprøverne, som vi samler ind, siger Nadia Bødker Pedersen.

Hun har allerede udviklet den første analysemetode og har netop kastet sig over nummer to. 

Som forskningsansvarlig står Nadia Bødker Pedersen både for at finde forsøgsdeltagere og udvikle analysemetoder i laboratoriet.
Som forskningsansvarlig står Nadia Bødker Pedersen både for at finde forsøgsdeltagere og udvikle analysemetoder i laboratoriet.
Foto: Sofie Dupont, TV SYD

Med præmien fulgte også en 'aha-oplevelse' 

Projektet varer 2,5 år endnu. Oprindeligt skulle pengene fra konkurrencen udelukkende bruges til at dække Nadia Bødker Pedersens løn. Men andre bevillinger har gjort, at den ene million nu kan dække alle omkostninger ved projektet.

- Millionen rækker, fordi Nadia har fået penge ved siden af til løn. Dermed har vi råd til analysereagenser og løn til en sygeplejerske og bioanalytiker, som skal hjælpe os undervejs, siger Else-Marie Bladbjerg.

quote

Det var lidt en øjenåbner om, at man skal være bedre til at formidle den forskning, man laver

Else-Marie Bladbjerg, forskningsleder.

Én ting er penge, men at stå som vinder af “Et Sundere Syddanmark” i 2020 har også givet Else-Marie Bladbjerg en helt særlig ‘aha-oplevelse’.

- Som forsker sidder man tit og nusser med sine egne projekter. Men det viste sig jo, at der er en bred interesse i befolkningen for det, vi går og laver. Så det var lidt en øjenåbner om, at man skal være bedre til at formidle den forskning, man laver, siger Else-Marie Bladbjerg.

I morgen er der finale i dette års “Et Sundere Syddanmark”, hvor fem nye forskerprojekter dyster om at få del i en forskningspulje på to millioner kroner.