Et JA til valget 3. december er nødvendigt, mener vognmand

Om en uge - torsdag den 3. december - kan vi alle stemme om, om Danmark skal erstatte retsforbeholdet fra 1993, med en tilvalgsordning. Og det betyder, at det bliver politikerne i Folketinget, som fremover kan vælge, hvilke EU-rets-akter Danmark skal deltage i. Vi vil gerne hjælpe dig med at finde ud af, om det skal være et ja eller nej.

Et ja ved valget betyder, udover at forbeholdet altså bliver skrottet, også at Danmark med det samme siger ja til 22 retsakter fra EU.

De handler om alt fra politisamarbejde, over fængselsstraffe til regler, der gør det lettere for virksomheder at handle og inddrive gæld på tværs af grænserne i Europa.

Og lige præcis de regler her er der hårdt brug for, mener flere virksomheder, som arbejder i grænselandet.

En af dem er H.P. Therkelsen i Padborg. Vognmandsfirmaet håber, at det bliver et ja til at afskaffe retsforbeholdene.

De mener det vil hjælpe firmaet i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet og sager ved domstole i andre EU lande.

Transport firmaet beskæftiger 288 medarbejdere og har en årlig omsætning på 350 millioner kroner.

Som et eksempel på hvor retsforbeholdet er en hindring nævner de en sag med en mindre kunde i Luxemborg der mangler at betale omkring 100.000 kr.

- Vi har har udført nogle transporter, og vi har et udestående på 80-100.000 kr som vi har svært ved at inddrive igen, fortæller direktør Peter Therkelsen til TV SYD.

Derfor har de anlagt en sag ved domstolen i Luxemborg for at få dem til at inddrive gælden. Men de mener det kunne være nemmere, hvis Danmark ikke havde retsforbehold på handelsområdet. Så kunne de have været gået direkte til domstolen i det pågældende land, og den mulighed eksisterer ikke i dag.

-Hvis man siger ja den 3. december, så åbner der sig nogle muligheder for at vi kan inddrive nogle fordringer, der er de samme som de muligheder, vi har i Danmark for at inddrive vores gæld . Det er det, vi erhvevsdrivednde sætter stor pris på.

Vi er et internationalt transportfirma og derfor er det vigtigt vi har de samme vilkår i Europa uanset hvilket land vi samhandler med, slutter Peter Therkelsen. 

Få mere information om afstemningen her.