TV der bevæger dig

Allan Olsen: Halvdelen af danskerne bor altså i udkantsdanmark

150 sæder var der til Allan Olsens koncert fredag. En forholdvis lille forsamling, men det er helt med vilje, at Allen Olsens turné gæster de små spillesteder.

Allan Olsens turné kigger forbi de helt små spillesteder i landet. Den 63-årige sanger vil sætte fokus på de tyndt befolkede områder i Danmark. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Fredag spillede og sang spillemanden Allan Olsen på Fanø. En ø med så få indbyggere, at de nok ikke vil kunne fylde et spillested med flere tusinde sæder. Og det er netop pointen for Allan Olsen. Han rejser rundt i udkantsdanmarks forsamlingshuse for at bakke op om kulturen i landets tyndt befolkede områder.

- Der er 6 millioner mennesker i det her land, og halvdelen af dem bor i de 4-5 største byer, men resten bor altså i Hønseby og Katterød og Klitmøller, og hvad fanden det ellers hedder.

Allan Olsen, sanger

Den 63-årige sanger trådte ind på scenen i Fanø Håndværker- Og Industriforenings lokaler klokken 20. Spillestedet havde 150 stole, og forsamlingshuset i Fanø er endda et af de store steder.

Allan Olsen synes, det er særdeles vigtigt at støtte op om Danmarks ydre kant.

- Der er seks millioner mennesker i det her land, og halvdelen af dem bor i de fire-fem største byer, men resten bor altså i Hønseby og Katterød og Klitmøller, og hvad fanden det ellers hedder.

- Man har lukket stort set alt i en grad, hvor ulven er ved at rykke ind, nu hvor folk er væk. Men jeg tror faktisk, at den udvikling er på vej i den modsatte retning. Jeg tror, at de tre råstoffer, der vil være mest rift om de næste 20 år, vil være frisk luft, rent vand og fred og ro.

Allan Olsen, sanger

 Aftenen med musik rummer andet og mere end et par timers underholdning. For Allan Olsen er målet også at sætte fokus på de små samfund som Fanø. Og det virker, hvis man spørger arrangøren.

- Det er rigtig dejligt, når store kunstnere som Alan Olsen vil kigge forbi de små steder, fordi det giver en masse positiv omtale og noget fokus på de små samfund som Fanø, siger Ulla Gudmundsen der er formand for Fanø håndværker- og industriforening, hvor Allan Olsen spillede.

Og vi skal altså ikke afskrive de små byer. De vil blive attraktive i fremtiden, mener Allan Olsen.

- Man har lukket stort set alt i en grad, hvor ulven er ved at rykke ind, nu hvor folk er væk. Men jeg tror faktisk, at den udvikling er på vej i den modsatte retning. Jeg tror, at de tre råstoffer, der vil være mest rift om de næste 20 år vil være frisk luft, rent vand og fred og ro.

Ingen ved hvad Allen skal spille

Når Allan Olsen går på scenen, ved hverken publikum eller Allan Olsen selv, hvilke numre der skal spilles. Det er noget han beslutter, mens han står på scenen.

- Jeg ved jo ikke, hvem de er. Det skal jeg først fornemme. Det kan være, at regnen pisker på vinduet - så synger jeg sange, der passer til det. Hvis det er et fortrinsvis velbegavet publikum i pænt tøj, så spiller jeg måske andre sange. Selvom jeg ikke ved, hvad jeg spiller på forhånd, så tager jeg ansvar for, at det bliver en god aften, og at folk føler, at de har fået mindst det, de betaler for.

Allan driver folk til øen

Ryon og Nina Petersen er to af de fanniker, der har taget plads i forsamlingshuset. Det er dog ikke kun deres naboer, der sidder rundt omkring dem. Nogle af koncertgæsterne er nye ansigter, der har taget færgen til den sydvestjyske ø.

- Jeg glæder mig til at hygge mig, og jeg kan se, at halvdelen af dem, der er her, er kommet med færgen over for at se Allan Olsen.

Så måske virker det præcis efter Allan Olsens hensigt med at spille de mindste steder rundt i landet - indbyggerne får en god oplevelse, og byen og området får positiv opmærksomhed.

Mere kultur