TV der bevæger dig

Danmark ældste sømærke tilbage i Sønderho

Danmark ældste sømærke ?Æ Kåver? bliver i denne weekend genrejst på sin oprindelige placering ved Sønderho på Fanø.

00:45

1 af 2

Billedet viser en model af den nye "Æ Kåver" som Gustav Petersen har lavet. Modellen er ca. 140 cm. høj, mens den færdige kåver bliver 14,5 meter høj.

Den oprindelige kåver kan dateres helt tilbage 1624, men det væltede i en storm i 1935, og siden har beboerne på Fanø forsøgt at genrejse det markante symbol på øens stolte søfartstraditioner.

Æ Kåver er 14,5 meter høj og bliver genrejst på den oprindelige placering på den 21 m høje klit Kåverbjerget syd for Sønderho Skole.

Fundamentet består af fem store betonklodser, der hver vejer op mod 5 tons. Efter planen skal fundamentet gøres klar i dag, men selve kåveren rejse lørdag.

Det er Sønderho Havns Støtteforening og Fanø Kommune, der står bag genrejsningen.

Se mere om kåveren på Sønderho Havns Støtteforenings hjemmeside.

Se seervideo fra arbejdet med klargøringen af fundamentet her.

Se seervideo med opsætning af fundamentet her.

Foto: Niels-Viktor Mølsted. Træet,der er blevet brugt til "Æ Kåver" er gammelt egetømmer fra en holstensk skov i Lübeck og douglasgraner fra Silkeborgskovene. Det er her at de 3 tømrermestre har arbejdet intenst fra morgen til aften. I baggrunden ses den tidligere skole, der nu fungerer som børnehave og vuggestue.

Foto: Niels-Viktor Mølsted. De op mod fem tons tunge betonklodser bliver gravet ned i sandet som fundament til sømærket.

Billedet er taget fra "Kåwerbjerget" i Sønderho med udsigt til Sønderho Mølle gennem sandbunke og gravemaskine...

Foto: Niels-Viktor Mølsted. Billedet er taget fra "Kåverbjerget" i Sønderho med udsigt til Sønderho Mølle gennem sandbunke og gravemaskine...

Billedet er taget fra "Kåverbjerget", hvor man ser et glimt af Sønderho Kirke...

Foto: Niels-Viktor Mølsted. Billedet er taget fra "Kåverbjerget", hvor man ser et glimt af Sønderho Kirke...

Mere kultur