TV der bevæger dig

Embedslægen: Spis IKKE østers

Embedslægen og Fanø Kommune advarer mod at spise indsamlede østers. Det sker efter 25-30 meldinger om syge personer.

00:24

Pas på! Spis ikke østers indsamlet ved Fanø. (Arkivfoto)

1 af 2

Kvalme, opkast, diarre. Den melding har Lægehuset på Fanø fået. Kun én patient har faktisk været til behandling på lægehuset. Resten er meldinger fra folk på vadehavsøen. De sætter selv deres maveonde m.m. i forbindelse med at de har indsamlet og spist østers.

- Det passer godt med den inkubationstid på 12 til 48 timer, der er på den slags, siger sygeplejerske på lægehuset Lisbeth Duus.

Hun har i samarbejde med Fanø Kommune besluttet, at udsende en advarsel om at holde sig fra indsamlede østers indtil analyser viser, om det er østers, der er de skyldige.

Både hun og naturvejleder i Fanø Kommune understreger, at man på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget sikkert, om hvorfor de indsamlede østers eventuelt gør folk syge. I en måned, der ellers betegnes som "sikker" ud fra en gammel - og altså muligvis usikker - tommelfingerregel: Østers kan spises i alle måneder, der ender på bogstavet R.

- En særlig varm og våd januar, alger, colibakterier...vi ved det ikke. Men vi vil bede folk om at vente med at samle og spise østers nogle dage, inden vi kan give en mere klar melding, siger Marco Brodde.

En lokal østersture tirsdag morgen blev aflyst af Turistbureauet som følge af advarslen fra embedslægeinstitutionen.

 

Sådan advares fannikerne

Embedslægen vurderer efter henvendelse fra Fanø Lægehus, at der er sandsynlig formodning om, at indsamlede østers i øjeblikket kan forårsage maveinfektion. Det anbefales at man ikke indsamler østers i øjeblikket. Der vil blive taget vandprøver og østers vil snarest blive analyseret. Resultatet vil blive meldt ud via sms og på 

www.fanoe.dk