Fanø er ikke længere fri for rotter

Fanøs status som rottefri ø er i fare efter det første fund i 30 år af en rotte på vadehavsøen.

Der er fundet en rotte på den nordlige del af Fanø. Det oplyser Fanø Kommune på sin hjemmeside.

Rotten blev onsdag indleveret af hundeejer. Fanø Kommune har ellers i mange år kunnet bryste sig af at være rottefri.

- Hunden kom hjem og præsenterede stolt den døde rotte for sin overraskede ejer. Om hunden har fanget og dræbt rotten eller blot fundet den død, er uklart. Jeg har boet og arbejdet på Fanø i 30 år og i den periode har vi aldrig haft anmeldelser om rotter på øen, siger forvaltningschef Anette Simmelsgaard fra Fanø Kommune til TV SYD.

Fanø Kommune har straks sat en undersøgelse i gang, der skal konstatere om der er tale om en enkelt rotte eller en bestand. Mandag kommer to mand og en rottehund fra Esbjerg Kommunes rottebekæmpelse til Fanø for at lede efter eventuelle spor af flere rotter på øen.

- Vi har jo af gode grunde ikke selv ekspertise på rotteområdet - og vi håber også, at der er tale om enlig strejfer, siger forvaltningschef Anette Simmelsgaard fra Fanø Kommune.

Hvis man har rotter, er man sjældent i tvivl, for rotter efterlader en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.

Udover lugten, så efterlader rotter også sikre tegn i form af cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige og cirka 6 millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange.