Højt sygefravær på øerne

Lærerne på Nordby Skole på Fanø er mere syge end på andre skoler. Det fortæller en statistik fra 2008 udarbejdet af det fælleskommunale løndatakontor. Det er misvisende, forklarer skoleinspektør Torben Larsen.

Omkring 24 årlige sygedage pr. medarbejder. Et imponerende tal, der ifølge en statistik fra det fælleskommunale lønkontor sætter Nordby Skole på 3. pladsen over højst sygefravær i Danmark. Hele 6,7 % af lærernes arbejdsdage går efter statistikken til sygedage - og med en stab på kun 41 lærere ser det tal meget voldsomt ud. Det medgiver skoleinspektør Torben Larsen.

- Det er klart, det tal ser meget stort ud i statistikken for sådan en lille ø. Det er selvfølgelig træls, siger han til TV Syd i dag.

Langtidssygdom gør udslaget

Den høje statistik har dog en helt klar forklaring. Det er ikke korttidssygdom, der præger skolen, men derimod langtidssygemeldte ansatte. Torben Larsen forklarer, at skolens personalepolitik forbyder afskedigelse af langttidssyge. I de sidste to år har der været langtidssygemeldinger på skolen, og det har sat sit tydelige præg på statistikken.

Skoleinspektøren fortæller yderligere, at korttidssygdom ikke er noget, skolen mærker meget til:

- Vi har stort fokus på sygefravær i kommunen, og er faktisk tidligere blevet fremhævet som et godt eksempel på psykisk arbejdsmiljø på arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside.

Fanø er ikke den eneste kommune med ondt i sygefraværet - det er Samsø og Læsø, der topper statistikken med henholdsvis 7 % og 9 % sygefravær pr. medarbejder. De to øers skolestab udgør i alt 75 lærere.