TV der bevæger dig

Husejere på Fanø får de største lettelser i ejendomsskatten

Ejeren af et typisk hus på Fanø får en lettelse i ejendomsskat og grundskyld fra 2021 på 10.700 kroner årligt - eller 891 kroner om måneden, mens husejere i Aabenraa må nøjes med en besparelse på 133 kroner.

Ejeren af et typisk hus på Fanø får en lettelse i ejendomsskat og grundskyld fra 2021 på 10.700 kroner årligt - eller 891 kroner om måneden. Foto: Thomas Larsen-Bjerre, TV SYD

Ejere af et typisk hus på Fanø får mest ud af regeringens forslag til ændret ejendomsskat og grundskyld, mens husejere i Aabenraa får mindst ud af ændringerne i TV SYDs område.

Forklaringen på den store besparelse på Fanø i forhold til andre Syd- og Sønderjyske skyldes først og fremmest at husejerne på Fanø i dag betaler en høj grundskyld.

Det viser regneeksempler fra Skatteministeriet. På TV 2s hjemmeside kan du beregne tallene i din kommune.

Regeringens udspil indeholder en lang række elementer, som har betydning forboligejernes sammlede skatteregning.

Det er endnu for tidligt at regne på, hvad udspillet helt konkret og præcist betyder for den enkelte boligejer. Men en række foreløbige beregninger giver et overblik. 

Den nye ejendomsskat afhænger af, hvad ens ejendom og grund er vurderet til, om man bor i et hus eller lejlighed, og hvor i landet, man er bosat. 

Læs også Vær sikker på job - bliv mekaniker

 

Konsekvenserne er beregnet for en typisk, en billigere og en dyrere ejendom for hver kommune. Her er nogle eksempler på, hvad det kan betyde for ejerne af et typisk hus i udvalgte kommuner i Syd- og Søndferjylland.

På de fire pladser efter Fanø kommer Kolding, Vejle, Esbjerg og Horsens.

I Kolding koster et typisk hus 1,8 millioner kroner og får en årlig lettelse på 6.500 kroner om året eller 541 kroner om måneden, mens et typisk Vejle-hus koster 1,7 millioner kroner og får en besparelse på  6000 kroner eller 500 kroner om måneden.

Ifølge Skatteministeriet er prisen for et typisk Esbjerg-hus 1,7 millioner kroner og ejeren får fra 2021 en årlig besparelse på 5.100 kroner eller 425 kroner om måneden.

I Horsens er den typiske huspris 1,6 millioner kroner og her er besparelsen  4.800 kroner årligt eller 400 kroner om måneden.

Mindst besparelse er der i Aabenraa , hvor det typiske hus hus koster 1,1 millioner kroner og her er den årlige besparelse 1600 kroner eller 133 kroner om måneden.

I de øvrige kommuner i TV SYDs område er der tale om månedlige besparelser fra 341 kroner i Varde og ned til 161  kroner i Tønder.

Alle tal bygger på Skatteministeriets beregninger. Du kan selv her se alle tal fra Skatteministeriets beregninger.