Ingen redder ø-borgmestre i søslag om færgetakster

Småøerne har kæmpet hårdt for lavere færgetakster, men der er ikke afsat en eneste ekstra færgekrone på regeringens finanslovsforslag.

Venstre har lovet, Socialdemokraterne har kæmpet, ø-borgmestrene har raset og Venstre har truet med ingenting at give alligevel. Søslaget står om det tilskud kommunerne får til at drive færger til småøerne.

Der er meget på spil for ø-kommunerne, hvor fx hoteller fortæller om gæster, der hellere fejrer festen et sted uden færgetakst, og hvor borgmestrene mener, at de høje færgebilletpriser stiller ø-kommunerne dårligere end de landfaste nabokommuner.

Og bølgerne i færgedebatten er gået højt.

Den tidligere regering lovede småøerne 133 millioner kroner, og selv efter valget har Venstre lovet penge til billigere færgebilletter. Men ikke penge nok, mener ø-borgmestrene, der siden løbende har forsøgt at overbevise regeringen om, at alle 133 millioner var nødvendige, for at ligestille ø-kommunerne med deres landfaste naboer.

I begyndelsen af september truede Venstres landdistrikter- og øer-ordfører Thomas Danielsen i et interview til DR med, at hvis ikke ø-borgmestrene holdt op med at surmule og stille høje krav, så ville de ikke få en krone.

Og sådan ser det nu ud til at gå. Borgmester på Fanø, Erik Nørreby er en af frontkæmperne i færgekrigen, og han er ikke glad.

- Jeg er meget skuffet over, at mit eget parti ikke overholder valgløfterne, så nu må vi henvende os til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti som begge har udtrykt ønske om at hjælpe ø-samfundene, så må de jo vride armen om på Venstre i finanslovsforhandlingerne, siger Erik Nørreby (V). 

Erik Nørreby får støtte af Fanøs turist- og erhvervschef Poul Therkelsen.

- Jeg er meget skuffet. Jeg havde håbet på, at det ikke bare var valgflæsk men at politikerne faktisk ville støtte os med at udvikle turismen, siger Poul Therkelsen til TV SYD.