Kæmpepram lægger el-kabel: Kan transportere strøm til 700.000

Prammen ’Oslo’ hjælper Energinet med at lægge et søkabel mellem Måde og Fanø. Projektet skal skabe en el-forbindelse mellem Holland og Danmark.

I de kommende dage kan indbyggere på Fanø følge med, når kæmpeprammen ’Oslo’installerer et søkabel i farvandet ud for Fanøs kyst. Kablet er første del af el-forbindelsen mellem Danmark og Holland.

- Vi har henover sommeren installeret kabler på land hele vejen til Måde og henover Fanø. Og det næste er så at lægge søkablet fra Fanø og til Måde. Det kommer til at tage nogle dage, siger Poul Erik Pedersen, der er seniorprojektleder hos Energinet.  

Projektet bliver kaldt COBRAcable, og det giver mulighed for at dele den vedvarende energi internationalt. Det er Energinet, der i samarbejde med hollandske TenneT anlægger el-forbindelsen, der vil kunne transportere strøm svarende til 700.000 husstandes elforbrug.

quote

I bund og grund kan vi kun arbejde i højvandsperioden, så vi har 5-6 timer, hvor vi kan arbejde.

Poul Erik Pedersen, seniorprojektleder, Energinet. 

Selvom strækningen mellem Fanø og Måde er syv kilometer lang, betyder det lave vand, at prammen reelt kun skal sejle cirka tre en halv kilometer. Det vil tage prammen omkring fire dage at tilbagelæge den korte distance, og blæser det for kraftigt, må man vente, fortæller Poul Erik Pedersen.

Tidevandet spiller også en stor rolle i arbejdet med at installere søkablet. 

- For at vi kan installere et søkabel, så skal vi have det til at flyde, og det kan vi kun gøre, når der er vand. Og her på østsiden af Fanø, der er der utrolig lavvandet. I bund og grund kan vi kun arbejde i højvandsperioden, så vi har 5-6 timer, hvor vi kan arbejde, siger Poul Erik Pedersen.

Ifølge planen skal projektet være færdig i 2019. Her vil man have trukket over 320 km kabel.